Furcsa számlákat emleget Pikó András a káptalanfüredi gyermeküdülő ügyében

2023. április 26. – 15:33

Másolás

Vágólapra másolva

Pikó András jelenlegi józsefvárosi polgármester és Kocsis Máté, a kerület korábbi polgármestere évek óta háborúban állnak egymással, részben az önkormányzathoz tartozó káptalanfüredi gyermeküdülő fejlesztésének ügye miatt. Korábban bosszúhadjáratokkal vádolták egymást, a háború legújabb fejezetében pedig Pikó arról írt szerdai Facebook-bejegyzésében, hogy szerintük „megdöbbentő eljárást” tártak fel a kerület gazdasági szakemberei.

Pikó úgy fogalmazott, „még magyar viszonyok között is megdöbbentő eljárást tártak fel önkormányzatunk gazdasági szakemberei. A Józsefvárosi Önkormányzat káptalanfüredi gyermektáborának fejlesztése taotámogatás felhasználásával, állami finanszírozásból, a Veszprém Handball Team Zrt.-vel partnerségben történt. A hat lakópavilon építésére 378 millió forint állami támogatást adott át az önkormányzat a klubnak, amely azonban a mai napig ezzel a támogatással nem tudott szabályosan elszámolni felénk.”

A polgármester részletesebben is megírta, milyen számlákról van szó: „A benyújtott számlák között rendre megjelentek olyan másolatok, melyeken már korábbi taotámogatás terhére történt elszámolást tanúsító bélyegző szerepel. Így alappal merült fel annak a gyanúja, hogy több irányban is elszámolhatták azokat a számlákat, amelyek a káptalanfüredi gyermektábor fejlesztéseit voltak hivatottak igazolni. Ez felvetheti a költségvetési csalás és az okirat-hamisítás gyanúját, melyet eddig minden kétséget kizáró módon a Veszprém Handball Zrt.-nek nem sikerült eloszlatni, a számlák eredetiségével és felhasználásukkal kapcsolatos kérdéseink továbbra is megválaszolatlanok maradtak.”

A Telex megkereste az ügyben a Veszprém Handball Zrt.-t, beszámolunk róla, ha válaszolnak a megkeresésünkre.

Pikó András szerint nemcsak a számlák formaiságán, hanem egy tanácsadói szerződés tartalmán is megakadt a szemük. „A 378 millió forint átadott támogatásból 96 millió forintot a veszprémi klub egy olyan projektmenedzseri és tanácsadói szerződésre kívánt elszámolni”, amelyet egy olyan céggel kötöttek, „melynek képviselője Kocsis Máténak, Józsefváros akkori polgármesterének, a Magyar Kézilabda Szövetség akkori elnökének bizalmasa” – írta Pikó. A polgármester szerint felvetődik a kérdés, „vajon hat lakópavilon építése milyen tanácsadói és projektmenedzseri teendőket indokolt 96 milliós értékben.”

Káptalanfüreden még Kocsis Máté polgármestersége idején indult meg az üdülő fejlesztése az akkor Simicska Lajos tulajdonában álló veszprémi kézilabdaklubbal közösen. A 3,5 hektáros erdő nagy részét kiirtották, hogy a helyére kézilabdacsarnokot, konferencia-központot építsenek, de a tábort a gyerekek is használhatták volna a nyári időszakban.

A G-nap után viszont megszakadt Orbán Viktor miniszterelnök és Simicska kapcsolata, az önkormányzatnak vissza kellett fizetnie az igényelt taopénz egy részét. Többször módosítani kellett a projekt tartalmát és átadási határidejét is. A kerület új vezetése 2019 októberében egy félkész beruházást vett át, és Pikó szerint a folyamatos késedelem miatt teljesíthetetlen volt a 2020 év végi határidő.

Később Kocsis Máté azt közölte: bepereli Pikót, amiért a jelenlegi polgármester azt mondta, szerinte Kocsis Máté bosszúja, hogy 2021-ben Szabó Tünde sportért felelős államtitkár nem járult hozzá a józsefvárosi önkormányzat által kért határidő-módosításhoz. Kocsis aztán világossá tette: Józsefváros megkapja az 1,7 milliárdos támogatást a káptalanfüredi tábor fejlesztésére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!