BZSH: Nem akarunk semmilyen világnézetet ráerőltetni a Herman Ottó iskolára, az ilyesmi a zsidóságtól idegen

2023. április 17. – 11:29

BZSH: Nem akarunk semmilyen világnézetet ráerőltetni a Herman Ottó iskolára, az ilyesmi a zsidóságtól idegen
A XIII. Kerületi Herman Ottó Általános Iskola bejárata – Fotó: Budapest XIII. Kerületi Herman Ottó Általános Iskola

Másolás

Vágólapra másolva

A Budapesti Zsidó Hitközség nem akar zsidó vallási iskolát csinálni a XIII. kerületi Herman Ottó Általános Iskolából, ott nem kell betartani a zsidó vallás előírásait sem a diákoknak, sem a tanároknak, de aki meg akar ismerkedni a zsidó hagyománnyal, annak lehetősége lesz rá – írja a Telexnek küldött nyílt levelében Salusinszky András, a Budapesti Zsidó Hitközség Külkereskedelmi Technikum igazgatója. Az iskola esetleges egyházi átvételét irányító szakmai vezető azzal érvel, hogy a fenntartóváltással az iskola jól járna: a diákok számára gyerekközpontú szemléletet, magasabb színvonalú nyelvoktatást, a tanároknak nemzetközi együttműködéseket, a terhelés csökkentését és több kreatív munkát hozhat az átalakulás.

Múlt héten írtuk meg, hogy a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) átvenné a XIII. Kerületi Herman Ottó Általános Iskola fenntartói jogát a Közép-Pesti Tankerületi Központtól. Több szülő felháborodott, és az egyik diák egy „Szavazzatok nemmel a zsidó iskolára” felhívású plakátot tett ki az iskola falára. Az igazgató szerint nincsenek antiszemita hangok az intézményben, egy szülő szerint viszont a diszkrimináció egyértelműen növekedett. A fenntartóváltásról a szülők hétfőn és kedden szavazhatnak az iskolában. Ha itt a szülők többsége támogatja a váltást, akkor Pintér Sándor belügyminiszter hozhatja meg a végső döntést.

BZSH: Nem akarunk semmilyen világnézetet ráerőltetni senkire

A zsidó hitközség által fenntartott Külkereskedelmi Technikum igazgatója szerint „a látszólag helyi, kerületi szintű problémát immár az országos sajtó tárgyalja, és valóban vannak is önmagán jóval túlmutató vonásai”. Salusinszky András levele szerint a BZSH fenntartóként nem akar semmilyen világnézetet ráerőltetni senkire, nem ehhez keres intézményes kereteket. „Az ilyesmi a zsidóságtól teljesen idegen lenne.”

„Nem zsidó vallási iskolát tervez csinálni a Hermanból a Budapesti Zsidó Hitközség. Nem kell betartani a zsidó vallás előírásait sem a diákoknak, sem a tanároknak, ennek nem is volna semmi értelme. A zsidóság ismeretesen nem térítő vallás, az intézmény, ha átveszi az új fenntartó, nem a térítés eszköze lesz értelemszerűen.”

Ezzel ellentétben terveik között még nagyobb világnézeti sokszínűség szerepel és az oktatás színvonalának növelése. Salusinszky András szerint a tanároknak és a szülőknek a jó minőségű oktatásra garancia lehet a BZSH meglévő iskolafenntartói tapasztalata, amit a hitközséghez tartozó egyik iskola, a BZSH Külkereskedelmi Technikum vezetőjeként megtapasztalt.

A diákok megtapasztalhatják azt a pozitív pszichológiai és pedagógiai hozzáállást, „amelyet röviden akár gyerekközpontúságnak is nevezhetünk, a zsidó hagyomány nagyon is gyerekközpontúan tanít, a gyerek érdeklődéseiből, kérdéseiből kiindulva” – olvasható a levélben. A nevelésben a pozitív megerősítés motivációs erejét szeretnék kihasználni, emellett fejlesztenék a nyelvoktatást. Salusinszky szerint a tanároknak a nemzetközi együttműködési lehetőségek kínálnak komoly esélyeket, amelyekben a Külkereskedelmi Technikum mellett partnerként a Herman Ottó is részt vehetne.

Emellett egyházi fenntartásban több pénz is lenne az iskolára, és a jogszabályi környezet változása miatt előírt többletterhelés egy része is lekerülhet a pedagógusokról, így a tanárok elfogadhatóbb bérért dolgoznának, jobban kihasználhatnák kreatív energiáikat, egyúttal a pedagógushiányt is mérsékelhetnék.

Terveik szerint a városrész zsidó múltja és jelene beépülne az iskola szellemiségébe, és lehetővé tenné a zsidó hagyomány megismerését azoknak, akiket családtörténetük részben ehhez a kultúrához köt, és azoknak is, akik egyszerűen csak érdeklődnek a zsidóság iránt. Ezek azonban csak lehetőségek, amelyeket nem muszáj választani.

Nagyobb szerepet kaphatnak az egyházi iskolák

Salusinszky szerint az elmúlt években nagyon megnőtt az egyházi fenntartók aránya a magyar közoktatásban. Ennek vannak jó oldalai, de sokak szerint az a folyamat a közoktatás világnézeti semlegességét fenyegeti. Szerinte így érthető a félelem a fenntartóváltás miatt, de éppen ezért kell eloszlatni a kételyeket. Mert ha a félelem agresszióba vagy szimbolikus kirekesztésbe fordul, annak jóval súlyosabb veszélyei vannak hosszú távon, mint a fenntartóváltásnak.

A Külkereskedelmi Technikum igazgatója külön kiemeli, hogy

„nem ingatlan alapú vagyonszerzést készítünk elő, az épület tulajdonjogában nem áll be semmiképpen változás”.

Salusinszky szerint a magyar iskolarendszerben fontos és növekvő szerepe lesz az egyházi fenntartású iskoláknak, és

a BZSH a Herman iskolában az egyházi fenntartás új modelljét szeretné bevezetni, amely akár példaként is szolgálhat más iskoláknak.

A Telexhez eljutott tapasztalatok alapján a fenntartóváltást ellenző szülőknek az a problémájuk, hogy a BZSH nem kommunikált megfelelően a terveiről. Többen amiatt aggódnak, hogy a változás miatt tanárok hagynák ott az iskolát. Lapunknak a szülők azt is mondták, hogy a Herman Ottó most is egy elfogadó közeg, nem a zsidó vallással van a baj, de most minden jól működik az iskolában. Információink szerint több gyereket el is vinnének, ha a BZSH lenne a Herman Ottó fenntartója.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!