Az '56-os forradalom szabadságharcosaival példálózva üzent az orosz nagykövetség David Pressmannek

2023. április 13. – 12:25

Másolás

Vágólapra másolva

Az 1956-os forradalom szabadságharcosait is felemlegető közleménnyel reagált a budapesti orosz nagykövetség David Pressman amerikai nagykövet szerda délutáni sajtótájékoztatójára. Az eseményen Pressman bejelentette, hogy felkerült az amerikai kormány szankciós listájára a részben magyar tulajdonú, a politikai köznyelvben előszeretettel orosz kémbankként emlegetett Nemzetközi Beruházási Bank és annak néhány vezetője, köztük a volt azeri és kazah nagykövet, Laszlóczki Imre is.

Az orosz nagykövetség megfogalmazása szerint az a mód, ahogyan az amerikai nagykövetség „a washingtoni szankciógépezet újabb, lényegében rutinszerű és jelentéktelen akciójának bejelentését keretbe foglalta, a tekintélyelvű külpolitika szemléletes demonstrációja volt, és egyetlen célt szolgál: megmutatni, hogy ki a főnök, és mi történhet, ha valaki nem mer engedelmeskedni nekik”.

Majd így folyatódik az oroszok közleménye:

„De az '56-os szabadságharcosok leszármazottai, akikre Pressman úr oly előszeretettel hivatkozik számos oroszellenes beszédében, határozottan elutasítanak minden külső nyomást, és ezt egész történelmük során jól bizonyították. Budapest reakciója a nagykövet sajtótájékoztatójára ezt ismételten bizonyította. Több diplomáciára és kevesebb diktátumra van szükség, ami nem jellemző az amerikai diplomáciai képviseletre.”

Az orosz nagykövetség szerint a jól működő Nemzetközi Beruházási Bank az amerikai „újgyarmatosító törekvéseknek” esett áldozatul. „Ilyen az Egyesült Államoknak a szabad piacgazdasággal való foglalatossága” – jegyzik meg.

Az 1956-os forradalom ilyen kontextusban való felemlegetése meglehetősen furcsa orosz részről, mivel az orosz állami tévében évek óta arról szoktak értekezni, hogy az '56-os forradalmat a nyugati hatalmak szervezték, és hogy az egész csak a CIA puccskísérlete volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!