Az orosz állami tévében már megint arról értekeznek, hogy az '56-os forradalmat a nyugati hatalmak szervezték

2023. március 17. – 09:25

Másolás

Vágólapra másolva

Visszatért az orosz állami tévé képernyőire a jól ismert narratíva, miszerint az '56-os forradalom mögött valójában a nyugati nagyhatalmak mozgatták a szálakat. A The Kremlin Yep nevű, orosz propagandaadásokat szemléző Twitter-oldalon megjelent videón egy Borzenko nevű orosz haditudósító értekezik a rendszerváltást kiváltó és azt megelőző forradalmakról.

Borzenko, aki a ‘80-as és ’90-es években Bukarestben dolgozott tudósítóként, arról beszélt, a romániai rendszerellenes forradalom (a „color revolution” tehát „színes forradalom” szóhasználat posztszovjet vonatkozásban elterjedt megnevezés az orosz hatalom megbuktatását célzó, nyugati erők által szervezett felkelésekre) azért lehetett sikeres, mert azt a franciák szervezték, nem úgy, ahogy a két korábbi – bukott – forradalmat, a ‘68-as csehországit és az ’56-os magyarországit, amit az „angolszászok” szerveztek.

Borzenko szerint „a franciák walkie-talkie-kal rohangáltak Bukarestben, abban az időben ugyanis még nem volt internet, és nehezebb volt 20.000 embert összeterelni egy helyre”. Szerinte Amerika Romániába is „öntötte a pénzt”, és ott sikert is értek el ezzel a taktikával, így alakulhattak meg a gazdag, amerikabarát civil szervezetek. Borzenko ezután azt kezdi el fejtegetni, hogy az amerikai pénzt ész nélkül költő civilek miatt először minden megdrágult Romániában, aztán elkezdték kiszorítani az oroszokat.

A teljes videó angol felirattal itt nézhető meg:

Az orosz állami tévében nem meglepő a nyugati hatalmak által szervezett rendszerellenes tüntetések narratívájának felbukkanása. A Mérce 2016-os cikkében írt arról, hogy az orosz közmédia politikai magazinműsorában arról értekeztek, az '56-os forradalmat CIA-s nácik szervezték. Nem korlátozódik nyugati machinációk hangoztatása az orosz véleményvezérekre: az orosz műsorban akkor Havas Szófia, az MSZP politikusa is megszólalt, aki arról beszélt, a forradalom nem törhetett volna ki a CIA által kiképzett, volt nácikból álló diverzánsosztagok nélkül. A Mérce szerint egyébként az orosz interneten a 2014-es ukrán válság kezdete óta tűnik fel az a narratíva, miszerint 1956 volt minden színes forradalmak főpróbája.

Bár az '56-os forradalom átköltése egyelőre nem, a kormánysajtóban az ukrajnai háború kitörése óta ipari mennyiségben ömlik az oroszbarát és nyugatellenes narratíva, erről videót is készítettünk:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!