Segíthettek volna a Hableány-tragédia áldozatain: beteg a vádlott, elhalasztották a tárgyalást

2023. április 12. – 10:21

Segíthettek volna a Hableány-tragédia áldozatain: beteg a vádlott, elhalasztották a tárgyalást
Az ügy iratai a Pesti Központi Kerületi Bíróság tárgyalásán 2023. április 12-én – Fotó: Nyilas Gergely / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az Ukrajnában bűnügyi felügyelet alatt álló vádlott online sem jelent meg, így elhalasztották a Hableány sétahajó tragédiája ügyében segítségnyújtás elmulasztásának vétsége címén tervezett tárgyalás előkészítő ülését. A Pesti Központi Kerületi Bírósághoz beadott orvosi iratok alapján a bíróság úgy ítélte meg, hogy a sétahajóval ütközött Viking Sigyn hajó mögött haladó Viking Idun szintén ukrán állampolgárságú kapitánya egészségügyi okokra hivatkozva, alapos indokkal mentette ki magát a szerdára tervezett meghallgatástól – így a 28 halálos áldozattal járó baleset ügyében a Viking Idun szállodahajó kapitányának meghallgatása júniusban várható.

Itt most ki a vádlott?

A Viking Sigyn szállodahajó 2019. május 29-én Budapesten, a Margit híd közelében nekiütközött, és maga alá gyűrte a Hableány sétahajót, amely elsüllyedt. A sétahajón 35-en voltak: 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast továbbra is eltűntként tartanak nyilván. A szállodahajó 65 éves ukrán kapitányát az ügyészség vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyeztetésével és segítségnyújtás elmulasztásával vádolja. A Viking Sigyn kapitánya Magyarországon van bűnügyi felügyelet alatt, az ő ügyének tárgyalása már folyamatban van.

A szerdán elindítani tervezett ügy vádlottja nem ő, hanem a baleset pillanatában 600 méterre lévő, a szintén a Margit híd felé tartó Viking Idun kapitánya – mindkét hajót a svájci bejegyzésű, norvég Viking River Cruises üzemelteti. A vád szerint a 60 éves, szintén ukrán állampolgárságú kapitány nem nyújtott segítséget a túlélők kimentésében, noha a beszámolók szerint közvetlenül az ütközés után többen jutottak a Hableány utasai közül a víz felszínére, mint amennyien végül túlélték a balesetet.

A per tárgya kizárólag a segítség elmulasztása, bár egy másik perben egy túlélő azt vallotta: „Tízen maradtunk a víz felett. Segítségért kiabáltunk. Minket közben majdnem elütött egy másik hajó. (A Viking Idun). Miután ez a hajó elment, ketten maradtunk, már senki sem kiabált.”

A vádirat szerint a kapitány tudta, hogy mentésre szoruló emberek vannak a vízben, mégsem nyújtotta a tőle elvárt segítséget, anélkül haladt tovább. Habár ezt a hajója mentési protokollja késedelem nélküli kötelezettségként előírta, nem riadóztatta a személyzetét, nem rendelte el a mentőcsónak vízre bocsátását. Ekkor még lett volna lehetősége a mentésre, mert még volt a Hableány hajóról vízbe kerülő, majd vízben sodródó, közvetlen életveszélyben lévő, mentésre szoruló sértett a Duna Lánchíd és Margit híd közötti szakaszán

Egymás mellé kikötött szállodahajók Budapesten 2022. június 12-én, legelöl a MS Viking Idun – Fotó: Nagy Zoltán / MTI
Egymás mellé kikötött szállodahajók Budapesten 2022. június 12-én, legelöl a MS Viking Idun – Fotó: Nagy Zoltán / MTI

Éveken át tartó perek

A magyarországi hajózás történetének egyik legsúlyosabb balesetének ügyében a büntetőperek mellett polgári per is folyamatban van, amelynek tétje a koreai áldozatok hozzátartozói és a túlélők által igényelt, összesen 4,3 milliárd forintos sérelemdíj.

Az a per azonban az érintettek nagy száma, a földrajzi és időzónabeli távolság, a nyelvi nehézségek miatt évekig tarthat – többször akadt meg a tolmácsolás kifogásolható minősége miatt.

A Viking Idunt érintő büntetőügy végigvitele technikai értelemben egyszerűbbnek ígérkezik, már amennyiben azt nem akadályozza a vádlott egészségi állapota. Az Ukrajnában bűnügyi felügyelet alatt álló 60 éves férfinak az iratok alapján több súlyos betegsége is van, műtéti beavatkozásra is sor került. A szerdára tervezett online meghallgatásra azért nem került sor, mert a férfi vélhetően most is kórházban van. A bíróság azonban megjegyezte, hogy a férfi ottani megjelenési kötelezettségeinek mindig eleget tett.

Az ügyészség tavaly nyáron emelt vádat a Viking Idun kapitányával szemben, akire bűnössége esetén felfüggesztett fogházbüntetést kér.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!