444: Szankciót vethet ki az USA befolyásos magyar személyekre

2023. április 11. – 06:36

Másolás

Vágólapra másolva

A 444 több, egymástól független diplomáciai forrásra hivatkozva azt írja, az Egyesült Államok új intézkedést tervezhet a magyar kormány megbüntetésére. A lap forrásai között felmerült az is, hogy a 2014-es kitiltásokhoz hasonlóan Amerika szankciót vethet ki befolyásos személyekre.

David Pressman, az USA budapesti nagykövete szerda délutánra sajtótájékoztatót hívott össze. Hivatalosan nem jelölt meg semmilyen témát az eseményre, a 444 forrásokra hivatkozva azt írja, akár arról is lehet szó, hogy szankciókat jelent be rajta.

A magyar és az amerikai kormány diplomáciai viszonyának kiéleződése látszik abból is, ahogy az elmúlt időszakban többször egymásnak feszült Pressman és a magyar külügyminiszter, Szijjártó Péter. David Pressman például már február elején élesen bírálta a magyar kormányt, mert szerinte „a magyar kormány politikusai gyakran beszélnek a béke előmozdításától, de – a szankciók elítélésétől kezdve az orosz »tűzszüneti« javaslatok elfogadásáig – továbbra is a Putyin által támogatott nézeteket hangoztatják. „Csatlakozunk a magyar kormány békefelhívásához, de ezeket a felhívásokat Vlagyimir Putyinnak kellene címezni.”

Erre reagált nem sokkal később Szijjártó Péter külügyminiszter, aki úgy vélekedett, szerinte teljes mértékben érdektelen, hogy mit gondol Pressman. Orbán Viktor április 3-i, Trumppal készült közös fotója után pedig Pressman posztolta ki a két politikus képét azzal a szöveggel, hogy „Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere néhány hete azt mondta: »Azzal mutatjuk ki tiszteletünket, hogy nem avatkozunk bele más országok belpolitikájába, nem nyilvánítunk véleményt, nem próbáljuk befolyásolni azt.«” De később, a múlt csütörtöki kormányinfón is beszédes volt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azon állítása, miszerint az, hogy Orbán Viktor Pressman amerikai nagykövetet Présembernek nevezi, még önmagában nem ellenségeskedés.

Amerika tavaly mondta fel Magyarországgal az 1979-es kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt. Szijjártó korábban azt mondta, Amerika arra lépett válaszul, hogy a magyar kormány nem adta hozzájárulását a globális minimumadó bevezetéséhez. A magyar kormány azóta tárgyalt az OECD-vel is az ügyről: április elején azonban Washington jelezte a magyar kormánynak, egyelőre ennek ellenére sem állnak készen a kapcsolódó tárgyalások újranyitására.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!