Szijjártó: Magyarország készen áll a kettős adóztatási egyezmény újratárgyalására, de Washington még nem

2023. április 3. – 22:49

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Péter külügyminiszter hétfőn az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) üzleti fórumán, mint az ATV írja, kérdésekre válaszolva például arról beszélt, hogy a kormány megegyezett az OECD-vel a globális minimumadó Magyarország számára is elfogadható verziójáról. A külügyminiszter azt mondta, ő „határozottan jelezte ezt” Washington felé, illetve a pénzügyminiszter ehhez kapcsolódóan „újranyitási” tárgyalást kért a kettős adóztatás elkerüléséről szóló szerződésről is,

„de az amerikai adminisztráció erre még nem áll készen”

– fogalmazott Szijjártó. Érintette beszédében a kettős adóztatás elkerüléséről szóló szerződés felmondását is, majd üdvözölve, hogy az amerikai republikánus párti vezetők „ígéretet tettek annak újrakötésére kormányváltás esetén”.

Amerika tavaly mondta fel Magyarországgal az 1979-es kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt. Szijjártó ezen kérdésekre azt mondta, Amerika arra lépett válaszul, hogy a magyar kormány nem adta hozzájárulását a globális minimumadó bevezetéséhez.

A kormány Szijjártó állítása szerint nem akart addig lépni, amíg nem sikerült tárgyalni az OECD-vel, „mostanra azonban egyezségre jutottak”. Olyanra, amely a miniszter szerint „nem veszélyezteti a magyar munkahelyeket”, és amelytől „az ország versenyképessége sem romlana”. Hogy miért nem nyit ennek ellenére Magyarország felé Amerika, arról a miniszter annyit olvasott ki a válaszból, hogy „mert csak”.

Mint az MTI írja, Szijjártó arról is beszélt, hogy jelenleg a gazdasági együttműködés az Egyesült Államok és Magyarország közötti kapcsolat legjobban működő pillére, s a kormány számít a hazánkban jelen lévő amerikai cégekre a viszony életben tartása érdekében.

A külügyminiszter arról beszélt, hogy „naiv illúziónak bizonyult” a tavalyi év elején az a remény, hogy nyugodtabb idők jönnek a koronavírus-járvány után, ugyanis kitört az ukrajnai háború, és ennek nyomán példátlan módon, rövid időn belül kétszer is a feje tetejére állt a világgazdaság. „Nagy hibának” nevezte emellett azt, hogy „Európa versenybe bocsátkozott a világ vezető katonai hatalmának számító Egyesült Államokkal az Ukrajnának nyújtott védelmi segítségnyújtás terén”.

Szijjártó az amerikai gazdasági kapcsolatokról azt mondta, hogy az amerikai cégek alkotják Magyarországon a második legnagyobb beruházói közösséget, 1700 vállalat mintegy 107 ezer embert foglalkoztat, és 2022-ben – 16 százalékkal – megdőlt a kétoldalú kereskedelmi forgalom rekordja. Hozzátette, a kormány az utóbbi nyolc évben 103 amerikai beruházást támogatott nagyjából kétmilliárd dollárral, és jelenleg is nyolc társasággal folynak ilyen tárgyalások.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerőseinek!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!