Pressman az amerikai külügyminiszterrel egyeztetett a magyar-amerikai kapcsolatokról

2023. március 9. – 11:57

Másolás

Vágólapra másolva

“Most, hogy a szomszédban háború dúl, itt az ideje, hogy egységesen és határozottan fellépjünk Putyin agressziójával szemben (…)”

– írta Twitteren David Pressman az Egyesült Államok budapesti nagykövete, aki Antony Blinkennel, az Egyesült Államok külügyminiszterével is egyeztetett személyesen a magyar-amerikai kapcsolatokról. Blinken a Twitter posztjában megköszönte azt, hogy Jeanne Shaheen amerikai szenátor szerint helyesen ítélte el Orbán Viktor autokratikus politikáját. A szenátor szerint David Pressman emlékeztette a magyarokat arra, hogy az USA mindig kiáll a demokrácia és az emberi jogok mellett.

Az ügy előzménye, hogy David Pressman február elején élesen bírálta a magyar kormányt a Politico cikkében, mert szerinte „a magyar kormány politikusai gyakran beszélnek a béke előmozdításától, de – a szankciók elítélésétől kezdve az orosz »tűzszüneti« javaslatok elfogadásáig – továbbra is a Putyin által támogatott nézeteket hangoztatják. "Csatlakozunk a magyar kormány békefelhívásához, de ezeket a felhívásokat Vlagyimir Putyinnak kellene címezni”.

Erre reagált nem sokkal később Szijjártó Péter külügyminiszter, aki szerint teljes mértékben érdektelen, hogy mit gondol Pressman, vagy bármely más nagykövet a magyarországi belpolitikai folyamatokról, mert semmi közük nincsen hozzá, és nem dolguk beleszólni Magyarország belügyeibe.

Pressman aztán Twitteren reagált Szijjártó szavaira. Azt írta: nem tartják Magyarország belügyének azt, hogy Oroszország egyoldalúan át akarja rajzolni Európa határait. Később az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője is kiállt Pressmann mellett.

A diplomatát – aki a demokrata Barack Obama elnök idején, 2014–2017 között az ENSZ Biztonsági Tanácsában képviselte nagykövetként az Egyesült Államokat – még májusban jelölte nagyköveti posztra Joe Biden elnök. A szenátus 61-30 arányban szavazta meg kinevezését – azaz az 50 ellenzéki republikánus szenátor közül is kapott 11 támogatót. Pressman a szenátusi meghallgatáson kijelentette, hogy „Magyarországon hanyatlik a demokrácia, és szembe kell nézni a magyar kormány feletti orosz befolyással”, és a kínai befolyást is aggasztó folyamatként említette.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!