Menczer: Finn barátainknak a tisztesség dolgában még van mit tanulni

2023. április 6. – 08:33

Másolás

Vágólapra másolva

„Finn barátainknak a tisztesség dolgában még van mit tanulni. Pitizni, amíg el nem érek valamit, és utána rögtön hátat fordítani, ilyet tisztességes ember nem csinál, ezzel nem rólunk, hanem magukról állítottak ki bizonyítványt”

– mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán az M1-nek arról, hogy Finnország azután csatlakozott az Európai Bizottság oldalán az Európai Unió bíróságán a magyar gyermekvédelmi törvény miatt indított eljáráshoz, hogy Magyaroroszág megszavazta a finnek NATO-csatlakozását.

Az Európai Bizottság tavaly decemberben nyújtott be az Európai Bírósághoz kötelezettségszegés megállapítása iránti keresetet a melegellenesre sikerült gyermekvédelmi törvény miatt. Az Európai Bíróság már több magyar törvényt megsemmisített: ez történt a lex CEU és a Stop Soros törvényekkel is, de ezt hosszú jogi procedúra előzi meg. Így akkor is csak évek múlva lehet az eljárásnak eredménye, ha a parlament nem vonja vissza a melegellenes törvénymódosítást. Ráadásul Varga Judit igazságügyi miniszter ellenkérelmet nyújtott be az Európai Unió Bíróságához, mert szerinte „az oktatás nemzeti hatáskörbe tartozik, a gyermekek neveléséről dönteni pedig a szülők joga.”

Menczer Tamás szerint Finnország és Svédország esetében is az a magyar álláspont, hogy a kölcsönös tisztelet talaján állva szeretnék folytatni a kétoldalú kapcsolatok építését. Menczer azt mondta, hogy a magyar gyermekeket megfogják védeni, teljesen mindegy, hányan csatlakoznak a perhez.

A svédek NATO-csatlakozásáról továbbra is vita zajlik, az államtitkár szerint tőlük még várnának néhány megnyugtató mondatot és gesztust a jövőben arról, hogy a „szövetségi rendszeren belül a kölcsönös tisztelet talaján állva szeretnének velünk együttműködni”.

Az államtitkár beszélt Ukrajna integrációjáról is, azt mondta: Magyarország nem fogja Ukrajna integrációját támogatni sem az Európai Unió, sem a NATO felé addig, amíg a magyar nemzeti közösség korábban meglévő és elvett jogait vissza nem adják. Menczer Tamás szerint azért blokkolják Ukrajna EU-s és NATO integrációját, mert 2015 óta folyamatosan elvették a magyar nemzeti közösség már meglévő, szerzett jogait.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerőseinek!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!