Kocsis Máté már atomháborút vizionált a Kossuth Rádióban

2023. április 2. – 10:17

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor arról beszélt szokásos pénteki rádióinterjújában, hogy az orosz–ukrán háború alakulását látva reális veszély a világháború. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője most eggyel tovább ment, és a Kossuth Rádió vasárnapi műsorában már atomháborút vizionált. Az MTI beszámolója szerint azt mondta:

minél több ország vonódik bele az ukrajnai háborúba, annál nagyobb iramban haladunk egy világháború felé. Ha pedig világháború lesz, akkor az atomháború lesz.

Kocsis is felmondta a jól ismert kommunikációs mantrát, miszerint a kormány a békéért küzd, míg az amerikai érdekeket szolgáló baloldal háborúpárti.

A nyugati hatalmakat is kritizálta, amiért egyre nagyobb hatásfokú és erősebb fegyvereket küldenek a függetlenségéért küzdő Ukrajnának. „Lépésekre vagyunk attól, hogy nyugat-európai vagy a konfliktustól nyugatra lévő országok katonákat is küldjenek Ukrajna területére, a mi álláspontunk szerint éppen ez az, amit el kellene kerülni.”

Kocsis szerint a legerősebb politikai válasz, amit Magyarország adhat az őt ért politikai-gazdasági nyomásgyakorlásra és kihívásra, az a békepártinak nevezett határozat, amit pénteken fogadott el a parlament. A nyolcpontos határozatban elítélik Oroszország katonai agresszióját, és elismerik Ukrajna jogát az önvédelemhez. Ugyanakkor elítélik az uniós szankciókat is, amiket egyébként Orbán Viktor is megszavazott Brüsszelben. A kormánypártok a határozat elfogadását is arra használták, hogy háborúpártinak nevezhessék az ellenzéket.

Kocsis Máté arról is beszélt, hogy mikor döntenek Svédország NATO-csatlakozásáról. A finnek csatlakozását több hónapos halogatás után hétfőn szavazta meg a parlament. Kocsis elmondása szerint a svédek esetében még zajlik egy egyeztetési folyamat, így ebben a kérdésben később hoznak döntést. A kormány ugyan elkötelezett a svéd csatlakozás mellett, a kormánypárti frakció azonban továbbra is megosztott a kérdésben, de megpróbálják rendezni a konfliktust. Bár a svéd politika keményen beleszállt Orbánba, bonyolultabb alku állhat a NATO-csatlakozás ügye mögött, írtuk korábbi elemzésünkben.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!