Újabb három külföldi ellen adtak ki elfogatóparancsot a kitörés napi támadások miatt

2023. március 31. – 20:48

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb három külföldi állampolgárra adott ki elfogatóparancsot a magyar rendőrség a február 11-i „antifa támadásnak” bélyegzett események miatt – írja a Police.hu. Február 11. a kitörés vagy „becsület” napja, amikor leginkább szélsőjobboldali és nacionalista csoportok megünneplik, hogy a német és magyar csapatok 1945-ben megpróbáltak kitörni a budai Várnegyedből.

Idén, amikor szélsőjobboldali csoportok meg akartak emlékezni az eseményről, szélsőbaloldali, antifasiszta (antifa) csoportok is feltűntek Budapesten, amelyek négy helyszínen nyolc olyan embert támadtak meg és bántalmaztak súlyosan az utcán, akiket elsősorban katonai jellegű ruházatuk miatt szélsőjobboldalinak tartottak. Válaszul szélsőjobbos csoportok (például a Betyársereg) olyanokra támadtak, akiket az antifa csoport tagjainak gondoltak.

A rendőrség a két esetet eleinte egész máshogy kezelte, és az antifa támadásokat vizsgáló nyomozásukról azóta is határozottabban kommunikálnak, mint azokról az ügyekről, amik során szélsőjobboldali támadókat tartóztattak le. Szakértők segítségével februárban bemutattuk, hogy miért nem mindegy, hogy fasiszták vernek antifasisztákat, vagy fordítva.

A három körözött német – Fotó: Police.hu
A három körözött német – Fotó: Police.hu

A rendőrség most a 21 éves Aschoff Nele Philippine Maya, a 26 éves Müntnich Paul Joscha és a 29 éves Guntermann Johann ellen adott ki elfogatóparancsot.

A rendőrség közlése szerint az ügyben már kihallgatott négy gyanúsított mellett így összesen már hat külföldi ellen van elfogatóparancs. A négy gyanúsított közül egy német és egy olasz állampolgár letartóztatásban van, egy német állampolgár bűnügyi felügyeletét rendelték el, egy magyar állampolgár szabadlábon védekezik. A mostani elfogatóparancsok mellett korábban szintén három német állampolgár, a 22 éves Wittklugel Clara Judith, a 21 éves Schroeter Moritz Christian Leopold és a 20 éves Dieckmann Emilie Samira ellen adtak ki körözést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!