Két hónap alatt akkora tartozást halmoztak fel a kórházak, mint korábban fél év alatt

Legfontosabb

2023. március 23. – 19:18

Másolás

Vágólapra másolva

Január végén 21,5 milliárd forint volt a kórházak adóssága, ez februárban újabb 12,3 milliárddal nőtt, így már az év második hónapjára 33,8 milliárd forint volt a tartozásállomány – írja a Napi.hu a Magyar Államkincstár adatai alapján.

A 2022-es évet 7,5 milliárdos tartozással zárták a kórházak, méghozzá úgy, hogy decemberben a kormány 55 milliárd forintnyi adósságot fizetett ki a beszállítóknak. Az év első két hónapja alatt 26 milliárd forint adósság halmozódott fel. Rásky László a lapnak azt mondta, hogy ekkora tartozást korábban fél év alatt hoztak össze. Az Orvostechnikai Szövetség főtitkára szerint a kórházakat az általános infláció mellett az energiaárak növekedése sújtja a leginkább. A nagy mértékű adósságnövekedést mindenképpen rossz előjelnek tartja, az viszont szerinte jó hír, hogy a kormány március elején 11,8 milliárd forintot csoportosított át a kórházi rezsiszámlák rendezésére.

Az orvosegyetemek közül a Semmelweis adóssága csak kis mértékben, 28 millió forinttal emelkedett, és ezzel 126 millión áll. A Pécsi Tudományegyetemé viszont 702 millióval 2,28 milliárdra, míg a Szegeti Tudományegyetemé 1,08 milliárddal 3,41 milliárdra nőtt február végére.

A kormány egy március 16-i rendelettel központosította a kórházi közbeszerzéseket: az Egészségbiztosítási Alapból finanszírozott és az Országos Kórházi Főigazgatóság fenntartása alá tartozó, aktív fekvőbeteg-ellátást nyújtó fővárosi és vármegyei kórházaknak a jövőben a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) biztosítja az ingatlanüzemeltetési szolgáltatásokat. A rendelet melléklete szerint később a közüzemi szolgáltatások is bekerülnek ebbe a körbe, így idetartozik majd a távhő, a víz, a szennyvíz, a hulladékelszállítás szolgáltatása is.

A fővárosi kórházakban már július 1-től, a vármegyei kórházakban jövő január 1-től érvényes új beszerzési rendről Rásky László a Napinak azt mondta, nem ördögtől való, feltéve, ha a beszerzéseknél biztosított lesz a verseny. Félő azonban, hogy a központi beszerzések az egyes szolgáltatások esetében a monopolizációt segítik elő, ez pedig egyértelműen minőségromlást és drágulást jelent – tette hozzá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!