Népszava: 7,5 milliárd forint tartozással zárták a tavalyi évet a kórházak

2023. január 25. – 08:08

Másolás

Vágólapra másolva

Hiába fizetett ki 55 milliárd forintnyi adósságot decemberben a kormány a beszállítóknak, a 2022-es évet mégis 7,5 milliárdos tartozással zárták a kórházak, írja a Népszava a Magyar Államkincstár (MÁK) december végi adataira hivatkozva. Ebben az összegben még nincs benne az alapítványi formában működő, orvosképzéssel foglalkozó egyetemek tartozása. Ilyen egyetem például a pécsi és a debreceni, amelyek együttes adóssága 2,2 milliárdra rúg. A budapesti és a szegedi orvosképző egyetemekről nincs adat.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára elmondta: „ha az egészségügy költségvetésébe idén nem teszik bele az energiaárak és az egyéb inflációs költségek fedezetét, úgy a tavalyi mintegy 60 milliárdos adósságállomány akár 80 milliárdra is nőhet”.

Az Országgyűlésnek benyújtott költségvetési törvénytervezetben nem igen találni ilyesmit, ebben ugyanis az egészségügyre fordított kiadások a 2022-es számokhoz képest csak 9 százalékkal nőnek. Ez pedig még a tavalyi 15 százalékos inflációt sem hozza vissza.

A Népszava több intézményvezetővel is beszélt, akik nem látják túl rózsásan a helyzetet. Egy kórházi gazdasági igazgató arról beszélt, hogy több olyan intézmény van, amelynek finanszírozása a bérek kifizetésére sem elég. A kormányzat szerintük újabb területeket központosítana, a Központi Ellátási Feladatkezelő (KEF) például a műszaki-gazdasági feladatokat látná el a pénzügyminiszter irányítása alatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!