A Vértes után már a dél-budai agglomerációban jár egy Svájcból indult, vándorló farkas

2023. március 16. – 06:12

Másolás

Vágólapra másolva

Már a dél-budai agglomerációban jár a Svájcból indult, korábban a Vértesben is észlelt farkas – közölte a 24.hu-val az állat útját jeladóval követő svájci szervezet.

Az M237-es egyedként emlegetett állat légvonalban több mint hétszáz kilométert tett meg közel egy év alatt, a svájci Surselva régióból indult útnak, most pedig Budapest közelében jár.

A Gruppe Wolf Schweiz természetvédelmi csoport – amely jeladóval követi az állat mozgását – most azt közölte, a farkas mozgása lelassult, és hollétéről tájékoztatták a magyar természetvédelmi hatóságokat.

A lap megkereste a Duna–Ipoly Nemzeti Parkot is, amely szerint „a farkas két hete a dél-budai agglomerációban található, azonban nem számítunk arra, hogy hosszú távon ezen a területen marad. Napközben a kirándulóhelyektől távol eső rejtekhelyén tartózkodik.”

Mint írták,

„a farkas kifejezetten kerüli az embert, fél tőle, a települések közti területeken járva kimondottan óvatos. A vadon élő farkas emberre történő támadása Európában nem ismert, és Magyarországon sem fordult elő ilyen eset egyetlen alkalommal sem.”

A farkas valószínűsíthetően 2021-ben született, és tavaly tavasszal indulhatott útnak. Teljesen természetes, hogy a fiatal hímek elhagyják a falkájukat, hogy területet keressenek, mielőtt elérnék az ivarérettséget, ami általában 22 hónapos korukban következik be. Az őshonos nagyragadozókkal foglalkozó egyesület bejegyzésében azt írja, hogy korábban is előfordult már, hogy követték egy-egy példány vándorlását, de ritkán lehet pontosan dokumentálni, hogy melyik farkas honnan indult, és hova jutott.

Az egyesület szerint az M237-es által megtett táv még nem rekord, de már most az egyik leghosszabb út, amit egy farkas valaha megtett.

A farkasok Európában védett állatnak számítanak, a tagállamok kormányai azonban különleges körülmények között engedélyezik a kilövésüket. Így tettek a GW950m néven megismert farkassal is, amely Ursula von der Leyen pónilovával is végzett szeptemberben. Arról, hogy vajon miért olyan méltatlan a farkasok megítélése a popkultúrában, ebben a cikkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!