Törvénysértő, amit az egyik megyei kórházigazgató csinált, állítja az orvosi kamara

2023. március 8. – 17:18

Másolás

Vágólapra másolva

„A Magyar Orvosi Kamara Elnöksége azonnali hatállyal felszólítja a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház főigazgatóját, hogy törvényellenes utasításokat ne adjon beosztott orvosainak, őket törvényszegésre ne buzdítsa” – olvasható a MOK szerdán kiadott közleményében.

Az ügy előzménye: a kamara birtokába jutott az a levél, amelyet dr. Révész János főigazgató küldött a szervezeti egységek vezetőinek (részlegvezetőknek) az úgynevezett további jogviszonyok engedélyezése ügyében. Április 30-án lejárnak ugyanis azok az engedélyek, amelyek lehetővé tették az egyes kórházi dolgozóknak, hogy másodállást vállaljanak. Az orvosoknak ezért a további jogviszonyaikra, vagyis a jellemzően magánegészségügyben – magánklinikákon, egyéb privát rendeléseken – betöltött másodállásaikra most ismét engedélyt kell kérniük.

A főigazgató ebben a levélben azt írta:

„Kérem továbbá, hogy a közvetlen munkahelyi vezetők csak azoknak a dolgozóknak a kérelmét támogassák – privát szférában történő tevékenység folytatására vonatkozó engedély kérés esetén –, akik az önként vállalt túlmunka keret maximumában közreműködnek a kórházzal.”

Részlet a levélből
Részlet a levélből

A kamara szerint ez a „kérés” súlyosan törvényellenes, és a részlegvezetőket törvényszegésre buzdítja. Az egészségügyi törvényt idézik (annak is 12. paragrafusát), miszerint „az egészségügyi dolgozó többletmunka vállalására nem kényszeríthető”, illetve

„az egészségügyi dolgozók között tilos hátrányos megkülönböztetést tenni az önként vállalt többletmunka vállalásával összefüggésben.”

Vagyis ha valaki nemet mond az önkéntes többletmunka vállalására – aminek nevéből is láthatóan önkéntesnek kell lennie –, azt nem büntethetik azzal, hogy nem engedélyezik neki a másodállást a privát egészségügyben. A MOK, amely korábban a kórházi orvosokat arra kérte, hogy az önként vállalt túlmunkára egyelőre mondjanak nemet, ezért közölte: minden jogi lépést megtesz, „tagjainak minden támogatást és jogi képviseletet biztosít, ha bárki törvénytelen eszközökkel kényszeríti vagy fenyegeti” ennek az önként vállalt többletmunkának vagy más szerződésnek az aláírására.

A történet érdekessége egyébként, hogy épp Borsod-Abaúj-Zemplén megye a következő, ahol, áprilistól, életbe lép az új orvosi ügyeleti rendszer. A MOK és az egészségügyi kormányzat között épp az orvosi ügyeleti rendszer átalakítása miatt voltak olyan csörték, amelyeket a politika végül hatalmi eszközzel, egy, a parlamenten két nap alatt átnyomott, a harmadikon már ki is hirdetett, a MOK-ot ellehetetleníteni szándékozó törvénnyel próbált megoldani. Erről a kamara elnöke, Kincses Gyula azt mondta: „Ez egy durva és minden igazságalapot nélkülöző támadás volt”, míg a kamara titkára méltatlan támadásnak nevezte a politikai lépést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!