Áprilistól Borsodban is bevezetik az új orvosi ügyeleti rendszert

2023. március 7. – 07:42

Másolás

Vágólapra másolva

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében folytatódik áprilistól az új alapellátási ügyeleti rendszer bevezetése – írja a Népszava. Ez lesz a negyedik megye, ahol az Országos Mentőszolgálat szervezi és irányítja az ügyeleti ellátást.

A lap információi szerint áprilistól mindössze egyetlen gyermekügyeleti pont marad a megyében, Miskolcon, és tíz településen lesz háziorvosi ügyelet.

Frissítés 9:30-kor: Az Országos Mentőszolgálat a Telex megkeresésére később cáfolta, hogy csak egy gyermekügyelet maradna a megyében. Azt írták, a megye 10 pontján ezután is úgynevezett „vegyes ügyeletek” működnek, ahol a gyermekek is megfelelő ellátást kapnak, tehát nem kell a megye távoli pontjairól is Miskolcra hozni a beteg gyermeket. „Eddig sem volt minden járásban külön gyermekorvosi ügyelet, a járási ügyeletek rendszerint vegyes ügyeletekként működtek, ahol gyermekek és felnőttek egyaránt ellátást kaptak. Egyértelmű tény, hogy nincs szükség minden járásban külön gyermekorvosi ügyeletre, továbbá minden orvos és mentőtiszt képes és alkalmas gyermekek sürgősségi ellátására is” – tették hozzá.

A Népszava cikke szerint ugyanakkor a megyei vegyes praxisok több mint negyedében nincs tartósan orvos. Azt írják, a megyei kórház főigazgatója, egy jogász és az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) észak-magyarországi regionális igazgatója a járási központokban tart felkészítést a megyében praktizáló háziorvosoknak.

Februártól Hajdú-Bihar, márciustól pedig Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében alakították át az orvosi ügyeletek rendszerét. A változtatások lényege, hogy az eddiginél jóval kevesebb ügyeleti pont lesz, de ezek mind az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) vezetése alá kerülnek, és az ígéretek szerint jól szervezetten, megfelelően felszerelve látják majd el a betegeket. A módosításról itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!