Határozatba foglalja a kormány, hogy a szankciók miatt magasak az energiaárak

2023. március 7. – 08:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz-ukrán háború egyéves évfordulójáról szóló országgyűlési határozati javaslatról is tárgyal ma a parlament, a javaslatot két kormánypárti frakcióvezető Kocsis Máté (Fidesz) és Simicskó István (KDNP) nyújtotta be. A határozati javaslatban az Országgyűlés kifejezi elkötelezettségét a béke mellett, elítéli Oroszország katonai agresszióját, és elismeri Ukrajna jogát az önvédelemhez.

Az előterjesztés azt is tartalmazza, hogy a Brüsszelben elfogadott szankciók nem csillapították a háborút, sőt a szankciók eredményezte magas energiaárak megfizetésével Oroszország háborúját finanszírozza Európa. A kormánypártok azt is rögzítenék, hogy Magyarország mindent meg fog tenni a béke előmozdítása érdekében.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Fidesz–KDNP balatonfüredi frakcióülésének szünetében tartott sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy az Országgyűlés elé terjesztenek egy hétpontos politikai határozatot, amelyben tisztázzák a kormány álláspontját. Ebben többek közt kifejezik az elkötelezettségüket a béke mellett, felszólítják a nemzetközi közösséget, hogy ennek érdekében cselekedjenek, elítélik az orosz agressziót, de ellenzik azokat a brüsszeli terveket, amik szélesítik a szankciók körét, mert szerintük azok tovább növelik majd az inflációt. Ezen túl felhívják a figyelmet arra, hogy a konfliktus érinti Kárpátalját is, és elítélik, hogy magyarokat vigyenek a frontra.

Orbán Viktor a parlament tavaszi ülésszakának első ülésén arról beszélt, hogy világossá vált, hogy az árak nem térnek vissza a háború előtti időkhöz, sőt, szerinte a gáz ára a háború előtti árak háromszorosára növekedett. Azt is mondta, hogy tízezerszer meg kell gondolni a NATO további keleti bővítését, és a kormány békepárti. Orbán nagyjából félórát beszélt, felszólalását ebben a cikkben foglaltuk össze.

Ahogy arról egy másik cikkünkben írtunk, sürgős eljárásban írják át ismét a vagyonnyilatkozati szabályokat az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében, így a nyilatkozatok kereshető módon történő hozzáférésének részletszabályait tartalmazza. Az országgyűlési képviselők a jövőben elektronikus úton is benyújthatják vagyonnyilatkozatukat.

Tárgyalja a parlament a panaszokról, a közérdekű bejelentésekről, valamint a visszaélések bejelentésével összefüggő szabályokról szóló törvényjavaslatot is, ez előterjesztés szabályozza az alaptörvényben foglalt alapvető értékek és jogok magasabb védelmi szintjének elérése érdekében, valamint a magyar életmód megvédéséhez fűződő közérdekre tekintettel benyújtható bejelentéseket. A magyar életmódról itt írtunk.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!