Hétfőtől drágul a taxizás Budapesten

2023. március 4. – 14:39

Másolás

Vágólapra másolva

Március 6-tól, azaz hétfőtől 10-10-10 százalékkal emelkedik a taxizás ára Budapesten, erről még januárban döntött a Fővárosi Közgyűlés.

Az eddigi árak így változnak meg a jövő hét elejétől:

  • az alapdíj 1000-ről 1100 forintra,
  • a kilométerdíj 400-ról 440 forintra,
  • a percdíj pedig 100-ról 110 forint emelkedik.

Az utolsó emelés kevesebb mint egy éve történt, akkor az alapdíj 700-ról 1000-re, a kilométerdíj 300-ról 400-ra, a percdíj pedig 75 forintról 100 forintra nőtt. A mostani áremelkedést az inflációval és az üzemanyag-ársapka eltörlésével indokolták.

A főváros egyébként már az üzemanyag-ársapka kivezetése után leült a taxisokkal egyeztetni. Hiába volt többkörös megbeszélés is, végül nem sikerült konszenzust kialakítani, így végül a főváros végső javaslatára bólintott rá a közgyűlés többsége. Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség főtitkára ekkor azt mondta, hogy egy átlagos taxis 135 ezerrel többet költ üzemanyagra az ársapka kivezetése óta, és ehhez jön a többi inflációs költség.

A főváros az elfogadott javaslatban kezdeményezte, hogy a jövőben vezessék be az úgynevezett bécsi modellt, ami azt jelenti, hogy 10 százalékos mozgásteret engednének az emelésben, ha erre a taxisoknak szükségük van – erről a cégek maguk dönthetnének. A kormány azonban a Fővárosi Közgyűlés döntésének napján kiadott egy rendeletet, amiben a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva rögzítette a hatósági áras rendszert, így a bécsi modellhez hasonló változtatásokra nincs lehetőség.

Arról, hogy miért tart ennyire a hatalom a taxisoktól, ebben a cikkünkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!