Pál Feri atya: Inkább vesszen egy nép, a lényeg, hogy mi megmaradjunk?

2023. március 1. – 05:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A nagyböjt első vasárnapján a kísértés a témája az evangéliumnak, erről beszélt Pál Ferenc atya is a múlt vasárnapi szentmisén az angyalföldi Szent Mihály Plébánián. A népszerű papot a legtöbben Pálferiként ismerik, közvetlen humoros stílusával és prédikációinak tartalmával sokszor kilóg az egyházi közegből.

Ez most vasárnap is így volt, amikor a pap arról beszélt, hogy a kísértés nemcsak az egyéneket, hanem a közösségeket is próbára teheti.

„Magyarként mi lehet a kísértésünk?”

– tette fel a kérdést. Szerinte kísértés lehet, hogy megvetünk más népeket vagy nemzeteket, majd egy bibliai hasonlattal folytatta. Ebben kétezer évvel ezelőtt Jézus keresztre feszítését a nép vallási vezetői is elfogadták, érvelésük szerint ugyanis jobb, ha egyvalaki vész el, mint ha az egész népnek baja esne, ez pedig szerinte egy 2023-ban Magyarországon is érvényes gondolat.

„Magyarként mi a kísértésünk? Hogy például azt mondjuk, jobb, ha egy nép vész el, mint ha nekünk bajunk lesz. Inkább vesszen egy nép, nem mi vagyunk, a lényeg, hogy mi megmaradjunk. Ez pontosan ugyanaz a beszéd, mint 2000 évvel ezelőtt a főpapok beszéde Jézus perére vonatkozóan.”

Bár a beszéd mellőzött bármiféle konkrét utalást és politikai állásfoglalást, a Biblia szövegének ez a fajta értelmezése egyértelmű üzenet a mai magyar nyilvánosságban.

Az Ukrajnát a nemzetközi jog megsértésével megtámadó orosz hadsereg számos jól dokumentált esetben minimum gyaníthatóan népirtást követett el ártatlan civilek meggyilkolásával, tömeges nemi erőszak elkövetésével, gyerekek átnevelő táborba szállításával és a civil energetikai infrastruktúra pusztításával. Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig korábban arról beszélt, hogy szerinte az ukránok egy nem létező nép.

Eközben Orbán Viktor és magyar kormány a békepártiságra hivatkozva folyamatosan azt mondja, ez nem a mi háborúnk, és a nyugati fegyverszállítások leállítását követelik. Ez azonban minden jel szerint nem az azonnali békét hozná el, hanem derékba törné az ukrán ellenállást, és beláthatatlan következményei lennének az ukrán népre nézve.

Pál Ferenc prédikációját itt lehet visszanézni, a fent idézett rész a 24. perctől kezdődik.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!