Hatezer ukrán gyereket tarthatnak fogva orosz átnevelőtáborokban

2023. február 14. – 21:52

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai Yale Egyetem jelentése szerint az oroszok mintegy 6000 ukrán gyereket tartanak fogva Oroszországban és a megszállt Krímben. Az emberi jogi sértéseket vizsgáló kutatók legalább 43 olyan tábort és egyéb létesítményt azonosított, ahol ukrán gyerekeket tartottak fogva.

Nathaniel Raymond, az egyik kutató azt mondta: „Az általunk azonosított tábori létesítmények elsődleges célja a jelek szerint a politikai átnevelés volt. Ami ebben a jelentésben dokumentálva van, az egyértelműen sérti a IV. genfi egyezményt.” Ez az egyezmény a polgári lakosság háború idején való védelméről szól.

A gyerekek egy részét orosz családok fogadták örökbe, a legfiatalabb azonosított gyerek mindössze négy hónapos volt, és egyes táborokban már a 14 éves gyerekek is katonai kiképzésben részesültek. Raymond szerint a jelentés bizonyíték lehet arra, hogy Oroszország népirtást követett el az ukrajnai háborúja során, mivel a gyerekek nemzeti identitásának megváltoztatása vagy megszüntetése a népirtás bűncselekmény egyik kritériuma lehet.

(Guardian, Sky News)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!