Nyugati tisztviselők szerint Oroszország vadászgépeket és helikoptereket vonultat fel az ukrán határ közelében

2023. február 14. – 21:29

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország vadászrepülőgépeket és helikoptereket vonultat fel az ukrán határ közelében – jelentették nyugati hírszerzési tisztviselők. Ez arra enged következtetni, hogy az oroszok arra törekednek, hogy „légi harccá” változtassák az inváziójukat.

Bár Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter a hivatalos álláspont szerint ragaszkodott ahhoz, hogy az Egyesült Államok nem látja a „masszív légi támadás” közvetlen jeleit, a NATO-szövetségesekkel tartott keddi találkozóján kiemelte Oroszország jelentős légierejének fenyegetését.

A Financial Times arról írt, hogy a NATO-tagállamok között megosztott hírszerzési információk szerint repülőgépek gyülekeznek az orosz–ukrán határ közelében. Idézik az amerikai kormányzat egyik magas rangú tisztviselőjét, aki így nyilatkozott Austin tájékoztatójáról: „Nagyon világosan kifejtette, hogy rövid időnk van arra, hogy segítsük az ukránokat az offenzívára való felkészülésben, és hogy elég konkrét igényeik vannak. Az orosz szárazföldi erők eléggé megfogyatkoztak, így ez egy jel arra, hogy légi harccá fogják alakítani a helyzetet. Ha az ukránok túl akarják élni, akkor minél több légvédelmi képességre és lőszerre lesz szükségük” – mondta.

(Sky News)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!