Újabb magyar akkumulátorgyár: Kistelek 12 hektárt adott el gyárépítésre

2023. február 27. – 08:33

Másolás

Vágólapra másolva

Egy olyan, a Mercedesnek és BMW-nek beszállító kínai-koreai cég vehet meg egy 12 hektáros területet a Bács-Kiskun és Csongrád megye határán fekvő Kisteleken, amely akkumulátor-részegységeket készít a két német autógyártónak – írja a 24.hu. A lap szerint az ingatlan eladásáról a helyi önkormányzat úgy döntött, hogy sem a lakosság, sem a képviselők sem tudhatták meg az 500 milliárdos projekt beruházójának nevét, illetve a terv részleteit.

Az ingatlan eladásáról a fideszes polgármester indítványára csupán egyetlen képviselő szavazott nemmel. A cikk szerint a döntést a januári testületi ülésen úgy hozták meg, hogy nem tudták: „ki a beruházó, mit fog csinálni, és tevékenysége jelent-e majd környezeti terhelést a szóban forgó területtől 1,5–2 kilométerre fekvő településnek”. Végül négyzetméterenként 1500 forintért adták el az ingatlant, pontosabban felhatalmazták a polgármestert, hogy ilyen áron kösse meg a megállapodást azzal az Európa-Center-Miskolc Kft.-vel, amely a kínai-koreai befektetőnek keresett helyet.

A lapnak Nagy Sándor polgármester elismerte, hogy akkumulátoripari fejlesztés terveivel keresték meg, hozzátéve: a testület úgy szavazta meg 8:1 arányban az eladást, hogy az egyetlen nemmel szavazó politikus a 2019-es választási ellenfele volt. Ez az egy képviselő, Mészáros Gábor, a Facebookon azzal indokolta a döntését, hogy „a testület nem kapott semmilyen írásbeli anyagot, amely pontosan meghatározta volna a tervezett projekt elemeit, méretét, műszaki paramétereit, környezeti és társadalmi hatásait.”

Nagyjából húsz olyan beruházásról tudunk az elmúlt időszakból, amely az elektromos autók gyártásához kapcsolódik, ezeket az alábbi táblázatba gyűjtöttük össze (a kisteleki, hiszen még nem ismertek konkrétumok, nincs a listán). Az akkumulátorgyártással foglalkozik a parlament is a hétfőn kezdődő tavaszi ülésszaka első napján, míg az akkumulátorgyártásról szóló cikksorozatunk eddigi részeit itt olvashatja: 1., 2. és 3. rész.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!