Feladja praxisát és inkább németül tanul egy zuglói háziorvos

2023. február 21. – 18:18

Másolás

Vágólapra másolva

Feladja zuglói háziorvosi praxisát Dr. Zsigri Szabolcs. Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy április 30-án, vasárnap véglegesen befejezi a rendelést.

„Hajdu Erika körzeti nővér jól megérdemelt nyugdíját kezdi meg. Én német nyelvtanulásba kezdek, nincsen még elkötelezettségem, nincsen még új munkaszerződésem” – áll a bejegyzésben, amelyben Zsigri Szabolcs bővebben is kifejtette a döntése okait.

Azt a poszt elején leszögezi, hogy nem a háziorvosi fizetés vagy a megnövekedett munkamennyiség miatt döntött így.

Úgy látja, a háziorvosok a gyógyító, oktató és kutató munka helyett egyre több felesleges adminisztrációt végeznek, és az oktatási, szociális, egészségügyi rendszer hibáit, hiányosságait kell pótolniuk. „Napi szinten órákat töltünk el felesleges adminisztrációval, igazolások, táppénzes papírok, szociális igazolások kiadásával. (…) Pácienseink gyógyításában mindennaposak a kudarcaink, amikor nem tudunk objektív okok miatt előrelépni, megfelelő kezelést, ellátást nyújtani” – írta.

Kiemelte, hogy a visszajelzések alapján egyre nehezebb a páciensek helyzete, mind az állami, mind a magánszolgáltatók esetében nehezen jutnak időponthoz és megfelelő ellátáshoz. „Az elmúlt évtizedek során nem történtek kedvező változások a magyar egészségügy szervezettségében” – tette hozzá.

Zsigri Szabolcs szerint az elmúlt időszakban kedvezőtlen változások történtek a magyar egészségügyben és az alapellátásban, miközben az egészségügyi szervezetek véleményét figyelmen kívül hagyták.

691 betöltetlen praxis

A Magyar Orvosi Kamara adatai szerint ma Magyarországon összesen 4538 háziorvos van – legalábbis ennyi embernek van háziorvosi szakvizsgája, míg a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő szerint most, 2023 februárjában

691 háziorvosi praxis áll betöltetlenül Magyarországon.

Jelenleg nagy átalakítások zajlanak az egészségügyben: a kormány tervei szerint Hajdú-Bihar vármegye után március elsejétől Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is át kellene térni az új háziorvosi ügyeleti rendszerre, aztán következik majd a többi vármegye is. Az új szisztémában az Országos Mentőszolgálat irányítja az esti és éjszakai ügyeleteket az eddiginél kevesebb ügyeleti ponton, de az ígéretek szerint jobban szervezetten.

Az új rendszer elindulását azonban megakaszthatja a Magyar Orvosi Kamara küldöttgyűlésének döntése. Ott ugyanis arra szólították fel a háziorvosokat, hogy ne írják alá a szerződéseket az OMSZ-szel, a kórházakban dolgozó orvosokat pedig arra, hogy helyezzék letétbe az önként vállalt túlmunka felmondását addig, amíg a kormány nem kezd igazi párbeszédet az egészségügyről. Az akciót a kormány képviselői nyomásgyakorlásnak és méltatlan támadásnak nevezték a kabinet és a betegek ellen.

Erről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!