Több mint kétszer annyiba kerül egy albérlet az V. kerületben, mint Kőbányán

2023. február 21. – 10:11

Másolás

Vágólapra másolva

Országosan 20, a fővárosban 22 százalékkal lettek drágábbak az albérletek, mint egy évvel ezelőtt. Ugyanakkor a 2020. januári rekordszintekhez képest reálértéken országosan 13, Budapesten 15 százalékos csökkenésről van szó – derült ki az Ingatlan.com friss elemzéséből.

Az országos lakbérek januárban 1,7 százalékkal haladták meg a decemberi szintet, a fővárosban pedig 2,1 százalékos volt a drágulás.

„Ez irányváltást jelent, hiszen decemberben az egy hónappal korábbihoz csökkenés következett be”

– idézték a közleményben Balogh Lászlót, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét.

A januári drágulásban szerepet játszik szerinte az, hogy a felsőoktatásban a keresztféléves oktatásban tanuló diákok egy része megjelent a keresleti oldalon. Szintén extra keresletet adtak a piacnak azok, akik a magas lakáshitelkamatok miatt egyelőre elhalasztották a lakásvásárlást, és bérelt lakásba költöztek. „Azt még korai lenne megmondani, hogy tartósan emelkedőn maradnak-e az albérletárak, erre a következő hónapok fognak választ adni” – tette hozzá.

A vármegyeszékhelyek közül Veszprémben a legdrágábbak az albérletek: 152 ezer forint az átlagos bérleti díj Európa kulturális fővárosában. Utána négy vármegyeszékhely következik holtversenyben 150 ezer forintos átlagos lakbérrel, ennyiért kínálják ugyanis a debreceni, a győri, a székesfehérvári és a szombathelyi albérleteket. A legolcsóbb nagyvárosok közé tartozik 90-100 ezer forintos díjjal Miskolc. Salgótarján, Szekszárd, Kaposvár, Békéscsaba.

Az V. kerületben a legmagasabbak a bérleti díjak, átlagban 330 ezer forintért kínálják a kiadó lakásokat. Utána az II. és az I. kerület jön 295 ezer és 250 ezer forintos összeggel. A három legolcsóbb városrészben feleennyiért lehet lakást bérelni. A X., a XV. és a XXIII. kerületben 132-150 ezer forintos bérleti díjjal találkozhatnak a bérlőjelöltek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!