Már nemcsak öt, hanem hat 30 év alatti háziorvos van az országban

2023. február 20. – 19:35

Másolás

Vágólapra másolva

Elöregedtek a háziorvosok, és egyelőre úgy tűnik, alig lesz utánpótlásuk – ez derül ki abból háziorvosi korfából, amit a Magyar Orvosi Kamara küldött a Telex megkeresésére. A kamara a hétvégén posztolt arról, hogy öt, azaz összesen 5 olyan háziorvos van ma Magyarországon, akik még nem érték el a harmincadik életévüket. Kíváncsiak voltunk arra, mi a helyzet a többi korosztályban.

Az adatokból az derült ki, hogy ma Magyarországon összesen 4538 háziorvos van –legalábbis ennyi embernek van háziorvosi szakvizsgája. (Így az adatokban azok is benne vannak, akiknek van háziorvosi szakvizsgájuk, de nem dolgoznak háziorvosként.) A hétvégi poszt óta pedig valamennyit még javult is a helyzet: beregisztrált a kamarához plusz egy harminc év alatti háziorvos, így már 6 van belőlük Magyarországon.

De még így sem túl combos a fiatalok aránya: harminc és harmincöt év közöttiekből is csupán 58 háziorvos van az országban.

Összesen van tehát 64 olyan fiatal háziorvos ma Magyarországon, akik az utánpótlást biztosítanák az idősek helyett.

Akikből elég sok van. A kamara adatai szerint jelenleg a legtöbb háziorvos ma hatvan és hetvenegy év között jár: 1616-an vannak.

Arról nem is beszélve, hogy bőven vannak hetven év feletti háziorvosok is az országban: hetvenkettő és nyolcvanhárom évesek közül 859-en. De sokan még ebben az érett korban sem mennek nyugdíjba: van ugyanis 61 olyan háziorvos, aki már a nyolcvanas éveiben jár, de 2-en vannak, akik már a kilencvenes éveiket tapossák.

Az adatokhoz a MOK megjegyezte, hogy az orvosi egyetemet általában 24-25 évesen végzik el. Évente úgy 1250-en, tehát két-három év alatt összesen 2600-3900 orvos kerül ki az egyetemről.

Az adatok pedig azt mutatják, közülük nem túl sokan gondolják úgy, hogy érdemes ezután a hároméves háziorvosi képzést választani vagy befejezni. „Fiatal orvosok nem – pontosabban nagyon kevesen – választják a háziorvosi képzést és hivatást, akár közvetlenül az egyetem után, akár a következő néhány évben. A 40 évesnél fiatalabb háziorvosok az összes 7 százalékát adják – ez semmilyen vizsga miatti csúszással nem magyarázható. A 60 évnél fiatalabbak létszáma közel azonos az ennél idősebbekével. Nincs elegendő utánpótlás, a szakma elöregedett” – írták.

Fontos adalék, hogy a háziorvos szakképzésbe később, akár egy másik szakterületet otthagyva is léphetnek át orvosok – de ahogy az adatok is mutatják, negyven év alatt ilyen ritkán történik meg.

De más adat is egészen szépen illusztrálja, mennyire fogynak a háziorvosok: a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) szerint most, 2023 februárjában

691 háziorvosi praxis áll betöltetlenül Magyarországon.

Közben nagy átalakítások is zajlanak az egészségügyben: a kormány tervei szerint Hajdú-Bihar vármegye után március elsejétől elvileg Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is át kellene térni az új háziorvosi ügyeleti rendszerre, aztán következik majd a többi vármegye is. A új szisztémában az Országos Mentőszolgálat irányítja az esti és éjszakai ügyeleteket az eddiginél kevesebb ügyeleti ponton, de az ígéretek szerint jobban szervezetten.

Az új rendszer elindulását azonban megakaszthatja a Magyar Orvosi Kamara küldöttgyűlésének döntése. Ott ugyanis arra szólították fel a háziorvosokat, hogy ne írják alá a szerződéseket az OMSZ-szel, a kórházakban dolgozó orvosokat pedig arra, hogy helyezzék letétbe az önként vállalt túlmunka felmondását addig, amíg a kormány nem kezd igazi párbeszédet az egészségügyről. Az akciót a kormány képviselői nyomásgyakorlásnak és méltatlan támadásnak nevezték a kabinet és a betegek ellen.

Erről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!