Csak öt háziorvos van Magyarországon, aki harminc év alatti

2023. február 19. – 11:56

Másolás

Vágólapra másolva

Összesen öt, azaz 5 olyan háziorvos van Magyarországon, aki még nem érte el a harmincadik életévét, állítja a Magyar Orvosi Kamara.

Az utóbbi időkben egyre inkább fogynak a háziorvosok Magyarországon, tavaly az év második felében már több száz betöltetlen praxis volt az országban. A megüresedés oka sokszor az, hogy nem tudják pótolni a nyugdíjba vonult orvosokat: a háziorvosok átlagéletkora a GKI korábbi adatai szerint 60 év körüli.

Közben nagy átalakítások is zajlanak az egészségügyben: a kormány tervei szerint Hajdú-Bihar vármegye után március elsejétől elvileg Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is át kellene térni az új háziorvosi ügyeleti rendszerre, aztán következik majd a többi vármegye is. A új szisztémában az Országos Mentőszolgálat irányítja az esti és éjszakai ügyeleteket az eddiginél kevesebb ügyeleti ponton, de az ígéretek szerint jobban szervezetten.

Az új rendszer elindulását azonban megakaszthatja a Magyar Orvosi Kamara küldöttgyűlésének február 4-i döntése. Ott ugyanis arra szólították fel a háziorvosokat, hogy ne írják alá a szerződéseket az OMSZ-szel, a kórházakban dolgozó orvosokat pedig arra, hogy helyezzék letétbe az önként vállalt túlmunka felmondását addig, amíg a kormány nem kezd igazi párbeszédet az egészségügyről. Az akciót a kormány képviselői nyomásgyakorlásnak és méltatlan támadásnak nevezték a kabinet és a betegek ellen.

Erről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!