Tovább fogynak a háziorvosok, már minden kilencedik praxisban nincsen doktor

2022. október 5. – 06:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A szeptember elsejei adatok szerint 687 betöltetlen háziorvosi praxis volt Magyarországon, összesen 516 településen. Ez a betöltetlen praxisok számában 6 százalékos, Budapesten 23 százalékos növekedést jelent 2022 januárjához képest.

Összességében a 6454 praxis 11 százaléka betöltetlen, 2010 és 2021 között 644-gyel, 10 százalékkal csökkent a praktizáló háziorvosok száma – írja elemzésében a GKI, amit a hvg.hu idéz.

Megyei szinten a legtöbb háziorvos, 73, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében hiányzik. Hasonlóan sok a betöltetlen praxis Budapesten és Pest megyében, ahol 59, illetve 58 háziorvost keresnek, valamint Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyékben, ahol 47, valamint 45 betöltetlen praxis van. Átlag feletti a hiány Fejér, Heves és Nógrád megyékben is. A legkevesebb, 16 betöltetlen praxis Csongrád és Győr-Moson-Sopron megyékben volt.

Ami a településeket illeti, kiemelkedően rossz a helyzet Salgótarjánban és Tatabányán 9 illetve 8 betöltetlen praxissal. 4-nél több háziorvos hiányzott Pápán, Dunaújvárosban, Székesfehérváron, Nagykanizsán, illetve Újpesten, Kőbányán, Zuglóban, Kispesten és Pestszenterzsébeten, a XV., a XVII., a XVIII. kerületekben.

A megüresedés oka sokszor az, hogy nem tudják pótolni a nyugdíjba vonult orvosokat. Sokatmondó, hogy a háziorvosok átlagéletkora 60 év körüli, írja a GKI.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!