Külföldön is keresi következő főigazgatóját az Operaház

2023. február 14. – 11:15

Másolás

Vágólapra másolva

Augusztusi kezdéssel 5 évre keresi leendő főigazgatóját az Operaház a hétfőn megjelent új kiírás szerint. Míg a korábbi kiírásban a feltételek között első helyen szerepelt a magyar állampolgárság, a legújabb kiírásból ez már hiányzik.

Megkérdeztük a Kulturális és Innovációs Minisztériumot, miért bővítették a külföldi állampolgárokra a pályázók körét. Amint választ kapunk kérdésünkre, frissítjük cikkünket.

Az „általános elvárások” rész alatt egyébként elsők között szerepel „a magyar nemzeti operajátszás tradícióinak képviselete, kutatása”. A pályázónak március 13-ig kell benyújtania pályázatát.

Tavaly decemberben jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) , hogy új pályázatot ír ki az Opera főigazgatói tisztségére, miután az augusztusban kiírt pályázat eredménytelenül zárult és ezért a KIM érvénytelennek minősítette azt.

Csák János kulturális és innovációs miniszter egy február elején készült interjúban elmondta, miért nyilvánították eredménytelenné a pályázatot és már itt említi, hogy az új pályázatot angolul is kiírják majd: „Mert kevésnek találtam a két pályázót. Az Opera szimbolikus intézmény. Emiatt a minisztérium – pusztán technikai lebonyolítás helyett – az új kiírásban megfogalmaz egy jövőképet is. Ezt a kiírást angolul is megjelentetjük majd.”

Az Operaház jelenlegi főigazgatója a közismerten fideszes Ókovács Szilveszter, akinek február 14-én jár le megbízása. Ő egyébként az egyik rekorder az Opera főigazgatói székében, és pont ezzel kapcsolatban volt egy emlékezetes, áthallásos beszéde szűk egy évvel ezelőtt, az épület újranyitásán. A főigazgató később elmagyarázta, miért lett volna értelmetlen, ha ellenzéki retorikával állt volna elő az eseményen.

Az Operaház sajtószóvivőjétől megtudtuk, hogy az Opera stábjából Ókovács Szilveszter ismét pályázik a posztra.

Nem az Operaház az egyetlen intézmény egyébként, amely az ország határain kívül is keresi új vezetőjét: januárban jelent meg a hír, hogy a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány is úgy döntött, hogy a következő rektor kiválasztására új, a hazai felsőoktatásban eddig ismeretlen gyakorlatot vezet be és meghirdetett pályázat nemzetközi, azaz a határokon innen és túl is keresik az egyetem számára legalkalmasabb vezetőt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!