Novák: Európa nélkül nincs magyar jövő, ahogy Magyarország nélkül sincs európai jövő

2023. február 11. – 14:38

Másolás

Vágólapra másolva

Hosszú interjút adott a Portfóliónak Novák Katalin köztársasági elnök, ebben beszélt többek között arról, hogy

  • nem örül az EU és Magyarország közötti kötélhúzásnak,
  • szerinte új világrend van kialakulóban és fel kell ébrednünk,
  • mielőbbi fegyverszünet és béke kell Ukrajnában,
  • a jövőben még inkább támaszkodunk majd az atomenergiára,
  • hisz a hagyományos diplomáciában,
  • és jó lenne visszatalálni a pragmatikus együttműködéshez az USA-val és Kínával.

Novák Katalin szerint az Európai Unió az elmúlt tíz évben inkább gyengült, lemaradt az Egyesült Államok és Ázsia mögött, de azt is mondta, nem örül az Európai Bizottság és a magyar kormány közötti kötélhúzásnak, de egyetért azzal, hogy az ország szuverenitását meg kell védeni, teljes jogú tagság, vagyis egy rendes hely a brüsszeli asztalnál jár a magyaroknak is. (Ezt mondta egyébként a Corriere della Serra című olasz napilapnak is pár hete.)

„Magyarország Európa szíve közepe. Csak rá kell néznünk a térképre, csak végig kell gondolnunk ezeréves történelmünket, máris látjuk, máris tudjuk, hogy Európa nélkül nincs magyar jövő, ahogy Magyarország nélkül sincs európai jövő. Bárhol is húzzuk meg Európa kulturális határát, az biztos, hogy Magyarország azon belül van. Nekünk, magyaroknak az európai uniós tagság húsz éve még a vágyakozás tárgya volt, ma már a mindennapi valóságunk. Nem is vesszük észre, hány olyan dolog van, ami jobbá teszi” – mondta Novák Katalin, aki szerint „az lenne a jó, ha végre vissza lehetne térni a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködéshez. Ez bizony kompromisszumokat igényel” – mondta Novák, aki az interjúról a Facebook-oldalán is posztolt.

Szerinte miközben kialakulóban van egy új világrend, Európa megfeledkezett a közös stratégiai gondolkodásról, ideológiai kérdéseket helyezett a középpontba. „Fel kell ébrednünk” – mondta Novák Katalin.

Az orosz-ukrán háborúról azt mondta, hogy Ukrajna lerohanásával Vlagyimir Putyin átlépte a Rubicont, és az úgynevezett nyugati világ egy emberként kiáltott fel az agresszió láttán: ne tovább! Novák szerint el kell érni, hogy Európa független, önellátásra képes, gazdaságilag erős, biztonságos, saját védelmét biztosító, békés térség legyen.

Azt is mondta, hogy el kell kerülnünk a további eszkalációt, az atomfegyverek bevetését, egy pusztító harmadik világháború kitörését, mielőbbi fegyverszünet és béke kell. A magyar álláspont – amit egyébként Ferenc pápa és a szentszéki diplomácia is oszt – szerint először fegyverszünetet kell kötni, azután lehet meghatározni a hosszú távú béke alapvető feltételeit. „Államfőként, keresztyén emberként és édesanyaként is a mielőbbi fegyvernyugvás mellett teszem le a voksomat” – mondta.

Novák Katalin azt is mondta az interjúban, hogy eddig sem Oroszország volt a legfontosabb partner Magyarország számára és a jövőben sem lesz az. „Csökkentjük az orosz energiahordozóktól való függést, több lábon állunk, keressük a jó üzleti lehetőségeket világszerte és igyekszünk Magyarországot is minél vonzóbbá tenni a külföldi tőke számára” – mondta, hozzátéve, hogy a kitettséget az orosz energiahordozók terén nem vállaltuk, hanem örököltük.

Magyarország energiaellátásában a földgáz ma még kivételesen fontos szerepet játszik, de ez a függőség csökkenthető és csökkentendő. A jövőben még inkább támaszkodunk majd az atomenergiára, növeljük a megújuló energiaforrások szerepét és a földgázt is több forrásból igyekszünk beszerezni

– mondta.

A köztársasági elnök beszélt arról, hogy eddig sem Oroszország volt a legfontosabb partnerünk, a jövőben sem lesz az, de Oroszország volt, van és lesz, a háború után sem fog eltűnni vagy teljesen összeomlani. Az orosz gazdaság az egyik legmeghatározóbb, a nyugati világon túli országokkal szoros kapcsolatot ápol. „Hosszú távon ehhez is viszonyulnunk kell” – mondta.

A köztársasági elnök azt mondta, hisz a hagyományos diplomáciában, célja, hogy minden szövetségesünk bátran és nyíltan tudjon mellénk állni. Szerinte sokan kíváncsiak Magyarországra, számos hivatalos meghívást kap, az elnökökkel, miniszterelnökökkel való személyes találkozás pedig szerinte lehetőséget ad arra, hogy nyilvánvalóvá tegyék a szövetséget és jobban megértsék a másik nézőpontját. Szerinte nagyon kevesen tudnak például a kárpátaljai magyarság létéről és problémáiról. Azt is mondta, hogy amikor egy ország vezetőivel a háborúról beszélnek, minden alkalommal felhívja a figyelmet a Kárpátalján élő magyarok nehéz helyzetére.

Novák szerint figyelnünk kell a világpolitikában zajló változásokra és ezek hatásaira, de fel kell hagynunk azzal a gyakorlattal, hogy majd valaki megmondja, mit, hogyan és mikor kell vagy nem szabad tennünk.

„Önálló, szuverén, felnőtt nemzet vagyunk, értékekkel és érdekekkel. Ezeket kell elsősorban figyelembe vennünk, és így növelni mozgásterünket” – mondta Novák Katalin. Arra is kitért, hogy jó lenne az Egyesült Államokkal visszatalálni a pragmatikus együttműködéshez és igaz ez Kínára is.

„Az az érdekünk, hogy mind a szövetséges Amerikával, mind Kínával, mind Nyugattal, mind Kelettel szót tudjunk érteni” – mondta.

Ahogy arról beszámoltunk, a héten Magyarországon tölt néhány napot az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségének (USAID) ügyvivője, Samantha Power, hogy hosszú távú partnerséget építsen az USA és a magyar nép között, ezért például fiatalokkal lángosozott és elsétált a Kossuth térre. A Twitteren csütörtökön arról beszélt, hogy elindítottak néhány új programot, amikkel a független médiát támogatják.

„Azért vagyok itt, mert az amerikai-magyar kapcsolatok fontosak. Ez a kapcsolat most épp elég dinamikus, és fontos, hogy jól alakuljon. De aggódunk a dolgok állása miatt” – mondta Power.

Felmerült David Pressman amerikai nagykövet és Szijjártó Péter nyilatkozatváltása is. Pressman az elmúlt hetekben – egy január 27-ei találkozó kivételével – nyilatkozatháborút vívott Szijjártó Péterrel és a magyar kormánnyal. A Politicónak azt mondta, hogy „a magyar kormány politikusai gyakran beszélnek a béke előmozdításától, de – a szankciók elítélésétől kezdve az orosz »tűzszüneti« javaslatok elfogadásáig – továbbra is a Putyin által támogatott nézeteket hangoztatja. Csatlakozunk a magyar kormány békefelhívásához, de ezeket a felhívásokat Vlagyimir Putyinnak kellene címezni”.

Erre Szijjártó egy videóban úgy reagált, hogy teljes mértékben érdektelen, mit gondol az amerikai nagykövet, mert nem dolga beleszólni a magyar belügyekbe. Gulyás Gergely szerint a kormány is érdektelennek találja, mit gondol Pressman. Azonban a nagykövet szerint az nem Magyarország belügye, hogy Oroszország egyoldalúan át akarja rajzolni az európai határokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!