Magyarországra jön az USA fejlesztési ügynökségének feje, civilekkel fog találkozni

2023. február 8. – 22:18

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországra látogat Samantha Power, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségének (USAID) ügyvivője – közölte a szervezet.

Power február 9–10. között jön Budapestre, a közlemény szerint az út célja, hogy az Egyesült Államok és a magyar nép közötti hosszú távú partnerséget építsen. Az USAID a közelmúltban indította újra munkáját több közép-európai országban, köztük Magyarországon. A szervezet programjai a jogállamiság védelmét, a demokratikus intézmények és a civil társadalom megerősítését, valamint a független média támogatásán dolgozó független magyar partnerszervezeteket segítik.

Látogatása során Samantha Power a magyar civil szervezeti vezetőkkel, független újságírókkal, „Magyarország jövőjét építő fiatalokkal” és az amerikai nagykövetség munkatársaival fog tárgyalni.

Az USAID vezetőjének látogatására úgy kerül sor, hogy a magyar és az amerikai kormány között éppen a közelmúltban kifejezetten hűvössé vált a viszony. A múlt héten nyilatkozatháború tört ki az Egyesült Államok budapesti nagykövete és Szijjártó Péter között: miután David Pressman nagykövet egy interjúban kitért a magyar kormány ukrajnai háborút illető, oroszbarátnak tűnő nyilatkozataira, a magyar külügyminiszter kijelentette, hogy érdektelen, hogy mit állít az amerikai diplomata, és egyébként sem feladata egy nagykövetnek az őt fogadó ország belügyeibe beleszólni. Az összetűzés magasabb szinten is hullámokat vert, az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője is említést tett róla, Pressman pedig a New York Timesnak azt nyilatkozta, Magyarországra érkezve ellenséges terepen találta magát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!