Végül csak összejött egy kézfogás Orbán és Zelenszkij között

2023. február 9. – 19:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Azok után, hogy Orbán Viktor még a 2022-es választási győzelmi beszédét is arra használta fel, hogy az orosz katonai megszállás alatt álló Ukrajna elnökének üzenjen, lassan egy évvel a háború kitörése után összejött a kézfogás a magyar miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij között. A képet Orbán Viktor social médiás felületeire posztolták a lassan egy éve folyamatosan ismételgetett kormányzati szlogennel, miszerint „Magyarország a béke pártján áll”.

Ahogy írtuk, Orbán Viktor Brüsszelben élőben, több más uniós tagállami vezetővel együtt tárgyalt Volodimir Zelenszkijjel. Az ukrán elnök is részt vesz az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozóján, ahol négy csoportra osztva külön-külön egyeztetnek vele. Orbán Viktor Ausztria, Horvátország, Bulgária, Szlovénia, Görögország és Ciprus vezetőivel együtt külön találkozott az ukrán elnökkel.

Amíg a magyar kormány igyekszik az előbb idézett mantrával semlegesnek tűnni az orosz–ukrán konfliktusban, a Fidesz médiagépezete az első összecsapások óta orosz propagandát folytat. A magyar kormány oroszpártisága Ukrajnában és Európában is sokaknak feltűnt, emiatt folyamatos kritika éri Magyarországot, köztük maga Zelenszkij is üzent emiatt már Orbánnak. Hogy Magyarország mennyire nem hajlandó közösséget vállalni az Ukrajnát támogató EU-s országokkal az jelzi a legjobban, hogy ma az Európai Tanács ülésén Volodimir Zelenszkij személyes beszéde utána páran nem tapsolták meg az ukrán elnököt, az egyik ilyen maga Orbán Viktor volt.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!