Élőben, de nem négyszemközt egyeztetett Orbán és Zelenszkij

2023. február 9. – 17:02

Élőben, de nem négyszemközt egyeztetett Orbán és Zelenszkij
„Családi fotó” az Európai Tanács 2023. február 9-i ülésén – Fotó: Maurizio Orlando / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor Brüsszelben élőben, több más uniós tagállami vezetővel együtt tárgyalt Volodimir Zelenszkijjel. Az ukrán elnök is részt vesz az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozóján, ahol négy csoportra osztva külön-külön egyeztetnek vele. Orbán Viktor Ausztria, Horvátország, Bulgária, Szlovénia, Görögország és Ciprus vezetőivel együtt külön találkozott az ukrán elnökkel, erősítette meg Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-nek. A Politico úgy jellemezte az országcsoportot, hogy „néhány tagja hagyományosan aggodalmát fejezte ki a mélyreható szankciók miatt”.

Korábban az Euractiv szerint kétoldalú találkozókra is jelentős időt szántak, de a találkozó szervezését nehezítették a különleges biztonsági intézkedések és a titkolózás – igaz, a brüsszeli látogatás híre már hétfőn kiszivárgott. A Politicónak előre panaszkodtak diplomaták amiatt, hogy „kaotikus” a szervezés, és ha mindenki külön találkozik Volodimir Zelenszkijjel, mit csinálnak majd a többiek.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője a Kormányinfón nem tudott válaszolni arra, hogy vajon Orbán Viktorral is beszél-e majd négyszemközt az ukrán elnök.

Az uniós állam- és kormányfők ülését vezető Charles Michel szerint az ukrán elnök Brüsszelben elmondhatja,

  • mire van szüksége katonailag,
  • hogyan lehetne békét kötni
  • és egyeztethetnek Ukrajna uniós csatlakozási folyamatáról.

Volodimir Zelenszkij előbb Londonból, majd Párizsból repült Belgium fővárosába, ahol szinte minden tagállam vezetője tapssal köszöntötte, Orbán Viktor a néhány kivétel között volt.

Az ukrán elnök a mostani körútja előtt csak egyszer hagyta el a hazáját az orosz támadás kezdete óta, decemberben Washingtonban járt. Az Európai Tanács ülésein többször is részt vett az elmúlt közel egy évben, de csak videókapcsolaton keresztül.

Több tagállam vezetője járt már Kijevben kétoldalú egyeztetésen. Orbán Viktor kormányfőként nem, de Novák Katalin államfő tavaly novemberben meglátogatta a szintén államfő Volodimir Zelenszkijt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!