Varga Judit elődjét, Trócsányi Lászlót nem keresték a hatóságok a Völner–Schadl-ügyben

2023. február 9. – 20:45

Másolás

Vágólapra másolva

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányinfón azt mondta, hogy a Völner–Schadl-ügyben Varga Judit politikai felelőssége nem vethető fel, mert nem ő nevezte ki az Igazságügyi Minisztérium államtitkárának Völner Pált, ő megörökölte elődjétől, Trócsányi Lászlótól.

Trócsányi László – Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Trócsányi László – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A korábbi minisztert, jelenlegi európai parlamenti képviselőt a Hvg.hu kérdezte arról, hogy tudott-e arról a jogsértő gyakorlatról, amelyet Völner és Schadl György, a bírósági végrehajtói kar elnöke folytatott, tudott-e bármilyen forrásból arról, hogy miben vett részt az államtitkára. A Hvg.hu azt is kérdezte, hogy Trócsányit meghallgatták-e tanúként a büntetőügyben, és hogyan került egyáltalán Völner a minisztériumba.

Trócsányi írásban adott rövid válaszokat.

  • Völner Pált azért választották ki, mert 2010–2014 között már látott el államtitkári feladatot, így megfelelő közigazgatási tapasztalttal rendelkezett.
  • A jogsértő gyakorlatról jelzés a munkatársaktól nem érkezett.
  • Az ügyben az érintett hatóságoktól, sem mástól megkereséseket nem kaptam.

A Központi Nyomozó Főügyészség korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények, valamint pénzmosás miatt nyújtott be vádiratot Schadl György és 21 társa – köztük Völner Pál korábbi igazságügyi államtitkár ellen. A vádirat szerint Schadl a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökeként 2021 júliusáig legalább 83 millió forint kenőpénzt juttatott Völnernek, aki ezért az államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását az őt vesztegető személy érdekeinek megfelelően gyakorolta.

Az ügyészség azt indítványozta, hogy – beismerés esetén – Schadl Györgyöt 10 év, míg Völner Pált 8 év börtönbüntetésre, 200, illetve 25 millió forint pénzbüntetésre, továbbá mindkettőjüket 10 év közügyektől eltiltásra, jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltásra ítélje a bíróság.

A Schadl–Völner-ügyről az előző napokban több részletet is nyilvánosságra hoztunk a Telexen, ezek:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!