Gyerekeknek való influenza elleni oltást szerzett Schadltől Völner Pál

2023. február 7. – 18:57

Másolás

Vágólapra másolva

Influenza elleni védőoltás beszerzéséhez is Schadl György segítségét kérte a volt igazságügyi államtitkár, Völner Pál – derült ki az ellenük folyó korrupciós ügy nyomozati hanganyagából, amelyet az Rtl.hu szerzett meg.

Az állam 2020-ban felvásárolta és ingyen biztosította mindenkinek az influenza elleni védőoltást, aminek a beadatását még Orbán Viktor is népszerűsítette. Kétféle oltóanyag volt: háromkomponensűt bárki kaphatott, viszont a több vírustörzs ellen védő, kevesebb mellékhatást okozó négykomponensűből jóval kevesebb adagot rendelt a kormány. „Ez a három éven aluli gyermekek részére áll rendelkezésre” – mondta erről 2020 októberében Müller Cecília országos tisztifőorvos. A gyerekeken kívül a várandósok, az autoimmunbetegek és a szervátültetettek kaphattak még négykomponensű vakcinát az orvosuk felírására.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. december 11-én – Fotó: Kovács Attila / MTI
Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. december 11-én – Fotó: Kovács Attila / MTI

A nyomozati anyag tanúság szerint Völner Pál is négykomponensű vakcinát akart 2021 őszén. A volt államtitkár nem bízott az állami rendszerben, ezért 2021. október 26-án felhívta a végrehajtói kamara elnökét, Schadl Györgyöt, hogy ilyen oltóanyagot szerezzen neki, ráadásul nem is egy adagot, hanem rögtön tízet kért.

Az Rtl.hu szerint a következő párbeszéd zajlott le köztük:

Völner: Mondtad, hogy van ilyen egészségügyi kapcsolatod.
Schadl: Igen.
V: Ilyen négykomponensű vakcinát, egy tíz adagot lehetne vásárolni ott? Vagy olyan ott nincs? Tudod, ez az influenza.
S: Szerintem nincs, de biztosan tudnak szerezni.
V: Jó, jó. Influenzára, mert állítólag nem lehet kapni. Mondtam egy dokinak, hogy megkérdezem, mondta, hogy akkor.
S: Megkérdezem, és visszacsörgök még délután.

A nyomozati anyagból az nem derült ki, hogy még aznap visszahívta-e Schadl Völnert, ahogyan az sem, hogy Völner végül fizetett-e az oltóanyagért, az azonban biztos, hogy néhány nappal később beoltották a kért vakcinával.

V: Figyelj csak, köszönöm szépen a csomagot! Tegnap már meg is szúrtak, úgyhogy túl vagyok rajta.
S: Na, jól van, jól van.

A Schadl–Völner-ügyről az előző napokban több részletet is nyilvánosságra hoztunk a Telexen, ezek:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!