Mégis ingyenessé tette az influenza elleni védőoltást az Emmi

2021. október 25. – 12:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Tavalyhoz hasonlóan, idén is ingyen biztosítjuk az influenza elleni védőoltást” – jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. Az influenza elleni védőoltás eddig nem járt mindenkinek, legalábbis vasárnapi cikkünkben egy budapesti háziorvos még arról beszélt, hogy a múlt héten folyamatosan erről kellett tájékoztatnia a betegeit. „A múlt héten naponta 20 emailt kellett megírnom a betegeimnek, akiknek külön-külön kellett elmagyaráznom, hogy idén már nem jár mindenkinek ingyen az influenzaoltás” – mondta a Telexnek a háziorvos.

„Az influenza elleni oltás felvétele azért is különösen fontos, mert a koronavírus-fertőzés magasabb kockázatot jelent, ha más betegséggel is együtt jár. Ezért a kormány mindenkit arra biztat, hogy éljen az influenza elleni ingyenes védőoltás lehetőségével” – olvasható az Emmi friss közleményében. A háziorvosoknál és az üzemorvosoknál napokon belül elérhetővé válik az influenza elleni védőoltás, írták.

Az állam idén is 1,3 millió adag, magyar gyártású, 3Fluart oltóanyagot rendelt, amely a 3 évnél idősebbeknek adható. Ez a vakcina három inaktivált vírustörzset tartalmaz. Az influenzavírus rendkívül változékony, ezért minden szezonra új oltóanyagot kell gyártani az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ajánlása alapján. Az előző szezonban alkalmazott vakcinához képest az idei oltóanyagban mindkét influenza A vírustörzs – A(H1N1) és az A(H3N2) – megváltozott.

Emellett az állam rendelt 4 ezer adag Vaxigrip Tetra oltóanyagot. A Sanofi-Aventis készítménye a 3 éven aluli, kockázati csoportba tartozó gyermekeknek adható. Ez az oltóanyag négy inaktivált vírustörzset tartalmaz. Ez az az oltás, amelyet várandós nőknek is beadhatnak.

Koronavírus idején az influenza elleni oltást azért ajánlják, mert a két fertőzés egy időben jelentősen növelheti a súlyos állapot kialakulásának kockázatát főleg az idősek és a krónikus betegek körében.

Most még nem robbant be az influenzajárvány: az MTI hétfői híre szerint október 11. és október 17. között kb. 10 ezer ember fordult orvosoz influenzaszerű tünetekkel, ám a 40. és a 41. héten (ez az október 11. és 17. közötti hét) elvégzett laboratóriumi vizsgálatok influenzavírust nem igazoltak. A betegek 24 százaléka 14 év alatti, 31,2 százaléka 15–34 éves, 32,7 százalékuk a 35–59 évesek, míg 12,1 százalékuk a 60 éven felettiek korcsoportjából került ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!