Idén nem jár mindenkinek ingyen az influenzaoltás, és egyelőre a patikákban sem vehető meg

2021. október 24. – 06:55

Idén nem jár mindenkinek ingyen az influenzaoltás, és egyelőre a patikákban sem vehető meg
Influenza elleni védőoltást ad be egy egészségügyi dolgozó egy XV. kerületi orvosi rendelőben 2020. január 9-én – Fotó: Kovács Tamás/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Tavaly mindenki ingyen kaphatott influenza elleni oltást, idén ismét csak a kockázati csoportba tartozóknak jár térítésmentesen a vakcina: ők a 60 év felettiek, a krónikus betegséggel küzdő gyerekek és felnőttek, illetve az egészségügyben, szociális otthonokban és az állattelepeken dolgozók. A többiek majd a patikában vehetik meg maguknak a vakcinát, de a gyógyszertárak egyelőre még nem kaptak az idei oltásból. Az állam 1,3 millió adag magyar vakcinát, és 4 ezer adag, kisgyerekeknek való oltóanyagot rendelt a Sanofi-Aventistől.

„A múlt héten naponta 20 emailt kellett megírnom a betegeimnek, akiknek külön-külön kellett elmagyaráznom, hogy idén már nem jár mindenkinek ingyen az influenzaoltás” – mondta a Telexnek egy budapesti háziorvos. A félreértés abból adódik, hogy tavaly a kormány a koronavírus elleni védekezése részeként ingyenessé tette az influenzaoltást. Ennek érdekében az állam felvásárolta a gyógyszertáraknak szánt készleteket is, hogy azokat se árusíthassák pénzért. Tavaly így végül 1 163 836 embert oltottak be térítésmentesen influenza ellen, szemben a 2019/2020. évben oltott 719 898 emberrel – derül ki a Telex birtokába került kormányhivatali levélből.

Idén mások a szabályok. A koronavírus előtti években megszokott módon most csak a következő csoportba tartozók kaphatnak ingyen influenzaoltást a háziorvosnál (a részleteket lásd a cikk végén):

  • egészségi állapotuktól függetlenül minden 60 éven felüli,
  • kockázati csoportba tartozó, krónikus betegek 3-60 éves kor között,
  • kockázati csoportokba tartozó, krónikus beteg 6-35 hónapos csecsemők és gyermekek,
  • egészségügyben, illetve ápolást, gondozást nyújtó egészségügyi/szociális intézményekben dolgozók,
  • sertés és baromfi tartásával, szállításával foglalkozók, baromfifeldolgozókban, vágóhidakon dolgozók, illetve mindazok, akik az állati eredetű influenzavírussal fertőzött vagy arra gyanús állatok megsemmisítésével foglalkoznak.

Az állam idén is 1,3 millió adag, magyar gyártású, 3Fluart oltóanyagot rendelt, amely a 3 évnél idősebbeknek adható. Ez a vakcina 3 inaktivált vírustörzset tartalmaz. Az influenzavírus rendkívül változékony, ezért minden szezonra új oltóanyagot kell gyártani az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ajánlása alapján. Az előző szezonban alkalmazott vakcinához képest az idei oltóanyagban mindkét influenza A vírustörzs – A(H1N1) és az A(H3N2) – megváltozott.

Emellett az állam rendelt 4 ezer adag Vaxigrip Tetra oltóanyagot. A Sanofi-Aventis készítménye a 3 éven aluli, kockázati csoportba tartozó gyermekeknek adható. Ez az oltóanyag négy inaktivált vírustörzset tartalmaz. Ez az az oltás, amelyet várandós nőknek is beadhatnak.

Ez így együtt a térítésmentes oltásra szánt állami keret. Ezt az állam magának foglalja le, hogy a kockázati csoportba tartozókat biztosan be tudják oltani. Ezen felül a gyógyszertárakba is kerül majd vakcina a gyártóktól. Idén a Sanofi-Aventis 200 000 adagot szállít a patikai hálózatnak, mondta korábban a Népszavának Asztalos Andrea, a cég kommunikációs igazgatója. (Tavaly a cég 100 ezer dózist szánt a patikákba, de az állammal megegyezve végül ezt mind odaadták a térítésmentes oltásra).

Mit tehetnek idén azok, akik nem tartoznak egyik kockázati csoportba se, de szeretnének maguknak influenza elleni oltást? Ők a gyógyszertárban vásárolhatják meg a vakcinát, és azt beadathatják maguknak a háziorvossal. A patikák azonban egyelőre még nem kaptak oltóanyagot. Több nagy budapesti gyógyszertárat is felhívtunk, egyelőre egyikben sem érhető el az oltás. Mindenhol azt mondták: október végére várják a szállítmányt.

A cikk elején idézett háziorvos azt mondta, sokan fordulnak hozzá influenzaszerű tünetekkel, amelyeket nem mindig könnyű elsőre elkülöníteni a koronavírustól vagy allergiás megbetegedésektől. Koronavírus idején az influenza elleni oltást azért ajánlják, mert a két fertőzés egy időben jelentősen növelheti a súlyos állapot kialakulásának kockázatát főleg az idősek és a krónikus betegek körében.

Az influenza terjedését a Nemzeti Népegészségügyi Központ 1317 háziorvosi és házi gyermekorvosi praxis adatai alapján követi nyomon, 100 orvos rendszeresen küld légúti mintákat is a központba virológiai vizsgálatra. Az influenza figyelőszolgálat adatai szerint október 4-10. között az országban 9 ezer ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A betegek 21,4 százaléka 0-14 éves gyermek, 34,4 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt. 31,0 százalékuk a 35-59 évesek, 13,2 százalékuk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ korábban az ATV Híradójával azt közölte: az influenza és a COVID-19 elleni védőoltás bármilyen időköz betartásával vagy egy időben is beadható. Utóbbi esetben a két oltást a bal- és a jobb felkarba érdemes adni. Amennyiben az oltóorvos javasolja, akkor 1-2 hét időköz tartásával biztonsággal adható a két oltás.

Kik jogosultak most térítésmentes influenza elleni oltásra?

3 évesnél idősebbek:

  • krónikus légzőszervi betegségben szenvedők, pl. asztmás betegek;
  • súlyos elhízás vagy neuromusculáris betegség miatt csökkent légzésfunkciójú
    betegek;
  • szív-, érrendszeri betegségben szenvedők (kivéve a megfelelően beállított
    magasvérnyomás-betegséget);
  • veleszületett vagy betegség/kezelés révén szerzett immunhiányos állapotú betegek (beleértve a HIV-pozitív személyeket, daganatos betegségben szenvedőket is);
  • krónikus máj- és vesebetegek;
  • anyagcsere-betegségben szenvedők, pl. diabetes;
  • várandósok a gesztációs héttől függetlenül;
  • azok a nők, akik a gyermekvállalást az influenzaszezon idejére tervezik;
  • rehabilitációs, átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben, lakóotthonokban, vagy
    egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápolt, gondozott személyek;
  • tartós szalicilát-kezelésben részesülő gyermekek és serdülők (a Reye-szindróma
    veszélye miatt);
  • 60 éven felüliek, egészségi állapotuktól függetlenül.

A fenti kockázati csoportokat a fertőzés átvitele révén veszélyeztető személyek:

  • egészségügyi dolgozók, különös tekintettel a transzplantációs, az onkológiai, a
    hematológiai, a dializáló, a szülészeti-nőgyógyászati, a felnőttek és a gyermekek számára
    intenzív ellátást nyújtó, valamint a krónikus belgyógyászati osztályokon a betegekkel
    közvetlen kapcsolatba kerülő személyekre, továbbá a várandós nők és az újszülöttek,
    csecsemők gondozását végző egészségügyi dolgozók (beleértve a védőnőket is),
  • ápolást, gondozást nyújtó egészségügyi/szociális intézmények dolgozói, beleértve a
    szociális ellátásban foglalkoztatott dolgozókat is.

Állatokkal dolgozók:

  • a sertés és baromfi tartásával, valamint ezen állatok szállításával szervezett munkavégzés
    keretében foglalkozó személyek,
  • a baromfifeldolgozókban, a vágóhidakon dolgozók,
  • mindazok, akik az állati eredetű influenzavírussal fertőzött vagy arra gyanús állatok megsemmisítésével foglalkozhatnak.

Kockázati csoportokba tartozó, 6-35 hónapos csecsemők és gyermekek:

  • krónikus szív-érrendszeri, és/vagy légzőrendszeri betegségben szenvedő gyermekek
    (beleértve a bronchopulmonáris dysplasiát, cysticus fibrosist és asztmát), akiknek az állapota rendszeres orvosi ellenőrzést vagy kórházi kezelést igényel;
  • veleszületett vagy szerzett immundeficienciában szenvedők;
  • vesebeteg gyermekek;
  • anaemiában, hemoglobinopathiában szenvedők;
  • hosszantartó acetilszalicilsav terápiában részesülők;
  • egyéb krónikus betegségben szenvedők (diabetesek, anyagcsere betegek);
  • egészségügyi intézményben tartósan ápolt gyermekek, csecsemő- és gyermekotthonok
    lakói.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!