Novák Hunor gyermekorvos szerint a magyar orvosoktatás lemaradását mutatja, ahogy beoltották Orbán Viktort

2020. október 20. – 20:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor miniszterelnök kedden osztotta meg Facebook-oldalán, hogy beoltatta magát az influenza elleni védőoltással. Novák Hunor gyermekorvos szerint az oltást beadó orvos több szakmai hibát is vétett az oltás beadása során, ezeket bejegyzésében részletesen is kifejtette. Mint írja, a célja ezzel nem az, hogy az adott orvost kritizálja, hanem az, hogy felhívja a figyelmet az oktatási rendszer hibáira.

„Orbán Viktor valószínűleg azt az oltást kapta, amit a (delta)izomba kell beadni, a képen látható részre csak izomba adott injekciót illik típusosan beadni. Típushiba, hogy ilyenkor a bőrt összecsípik (ezt látjuk a videón), pedig azt a zsírszövetbe való oltásnál kell csinálni. Izomba adott oltásnál a bőrt szét kell nyomni, húzni, lapítani, hogy biztosan az izomba kerüljön az oltás. Ha összecsípve adjuk be a bőrredőbe, a tű vége és így az oltás könnyen a zsírszövetbe kerül, a beadott oltás így akár hatástalan is lehet, illetve komolyabb helyi mellékhatás alakulhat ki (viszkető csomó, gyulladás, esetleg zsírszövet elhalás).

Szintén régi hagyomány a beszúrás után a fecskendő visszaszívása, ami csak a fájdalmat fokozza, mozgó tűvel a vállunkban. Vállizomba adott oltásnál ez helytelen, felesleges, gyakorlatilag nincs esélye, hogy pont egy érben legyen a tű vége, ezért a nemzetközi szakmai irányelvek nem javasolják a visszaszívást.

Szintén rossz gyakorlat az izomba adott injekció lassú beadása: valójában azt jobb villámgyorsan adni, kisebb fájdalommal jár számos kutatás szerint. A terület pofozgatása, ütögetése felesleges. Modern érzéstelenítő krémek és eszközök segítenek a fájdalom enyhítésében” – írja Novák, aki hozzáteszi, hogy ő is úgy tanulta, ahogy a videóban látható, de utánaolvasott és változtatott a módszerén. Novák reméli, hogy minél több kollégája fog így tenni a jövőben.

Novák bejegyzése előtt dr. Szakács Krisztina csecsemő és gyermekgyógyász is felhívta a figyelmet erre a gyakorlatra, és hogy szerinte hogyan kellene helyesen beadni az intramuszkuláris injekciót.

>>> A Telex további friss híreiért kattintson ide <<<

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!