Publicus: A fideszesek többsége nem is hallott a súlyos jászberényi vereségről

2023. február 6. – 09:48

Másolás

Vágólapra másolva

A megkérdezettek 57 százaléka értesült arról, hogy a jászberényi időközi önkormányzati választáson kikapott a Fidesz – derült ki a Publicus Intézet felméréséből, amit a Népszava megbízásából készítettek. A kutatás szerint az ellenzéki szavazók 70 százalékához eljutott a hír, hogy az ellenzék polgármesterjelöltje, Budai Lóránt nyert, a Fidesz szavazóinak viszont csak 44 százaléka értesült a hírről. A kutatás szerint a pártválasztásukban bizonytalanok hasonló mértékű tájékozottságot, illetve tájékozatlanságot mutattak.

Plakátok Jászberényben az időközi választás előtt – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Plakátok Jászberényben az időközi választás előtt – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A felmérés szerint az ellenzékiek véleménye megoszlott arról, hogy a jászberényi eset egyszeri, helyi jelenség, amelyből nem szabad semmilyen országos tanulságot levonni, vagy az eredményből arra lehet következtetni, hogy bizonyos együttműködési formában az ellenzék legyőzheti a Fideszt. A Publicus kutatása szerint a Fidesz szavazóinak többsége, 72 százaléka gondolta úgy, hogy ez csak egyszeri eset, amelynek nincs országos tanulsága. A bizonytalanok is elsősorban erre hajlottak, de harmaduk nem válaszolt a kérdésre.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, január 15-én váratlanul sima, kétharmados győzelmet aratott az ellenzék Jászberényben, az időközi önkormányzati választáson. Az eredményt elemző cikkünkben arról is írtunk, hogy Budai Lóránt pártlogók és orbánozás nélkül kampányolt, és van, aki szerint megvan az ellenzék receptje a 2024-es választásra, más inkább azt olvasta ki az eredményből, hogy a DK nélkül is tud győzni az ellenzék.

Arról is írtunk, hogy gyorsan kipucolták a Facebookot, miután hatalmasat bukott a Fidesz által támogatott jelölt, ennek kapcsán megnéztük azt is, mi történik, amikor a fideszes gépezet is javításra szorul.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!