Gyorsan kipucolták a Facebookot, miután hatalmasat bukott Jászberény Fidesz által támogatott jelöltje

2023. január 16. – 12:57

Másolás

Vágólapra másolva

A Fidesz által támogatott induló Facebook-profilja megszűnt, a Fidesz Jászság oldalán pedig így többnapnyi poszt tűnt el így, miután a Közösen Jászberényért színeiben induló jobbikos polgármesterjelölt több mint kétszer annyi szavazatot kapott a jászberényi időközi önkormányzati választáson, mint a Fidesz–KDNP által támogatott, ám függetlenként indult Besenyi Orsolya.

Besenyi Orsolya, aki civilben a helyi kórház orvosigazgatója, még a 100 százalékos feldolgozottság előtt törölte a politikusi Facebook-oldalát. Kollégáink figyeltek fel rá, hogy az oldal vasárnap este már nem volt elérhető, hétfő délelőtt ez a felirat fogadja az oldal látogatóit:

„Ez a tartalom jelenleg nem érhető el. Ez általában olyankor fordul elő, amikor a tulajdonosa csak kisebb csoportnyi emberrel osztotta meg, megváltoztatta a láthatóságát, vagy törölték.”

Besenyi Orsolya hirdetései novembertől futottak a Facebookon, a politikus 667 ezer forintot hirdetett el, amiből 140 hirdetésre futotta – derül ki a Facebook Ad Library nevű felületéről, amely mindenki számára elérhetően tartja nyilván a politikai-közéleti hirdetések részleteit.

Nem csak a jelölt oldaláról tűntek el tartalmak; a Fidesz Jászság Facebook-oldalán is kiüresedtek a tőle származó posztok. A „hajrá Orsi”-s kommentek ugyanakkor megmaradtak alattuk.

Így néz ki hétfő délelőtt a Facebook-oldal:

Pedig rendesen bevetették a közösségi médiát a Fidesz által támogatott induló győzelméért: novemberben Jászberény többet érdemel néven egy olyan Facebook-oldal is elstartolt, amelyen 600 ezret költöttek hirdetésre, és ahol egyebek mellett Márky-Zay Péter dollárbutykosokkal kitömött embereivel riogatták, valamint a Pesti srácok cikkeivel szórakoztatták 522 követőjüket (összehasonlításképp: Jászberényben 26 500 ember lakik). A hirdetésnél megadott adatok a Jászságjava-oldal egyik emailcímére mutatnak.

Vasárnap kétharmados győzelmet aratott az ellenzék Jászberényben. A vártnál jóval simábban nyert Budai Lóránt ellenzéki polgármesterjelölt a vasárnapi jászberényi időközi önkormányzati választáson, és tízből tíz egyéni körzetben is az ellenzéki szövetség, a Közösen Jászberényért képviselőjelöltje győzött. A szövetségben a DK kivételével minden ellenzéki párt részt vett.

A jászberényi polgármester-választás végeredménye:

  1. Budai Lóránt (Közösen Jászberényért): 8267 (67,24%)
  2. Besenyi Orsolya (a Fidesz–KDNP által támogatott független): 3671 (29,86%)
  3. Nagy Tímea (független): 185 (1,5%)
  4. László Péter (Mi Hazánk): 172 (1,4%)

Az újonnan felálló képviselő-testületben a polgármesterrel együtt 11 tagja lesz a Közösen Jászberényért egyesületnek, a Fidesz–KDNP pedig négy helyet szerzett kompenzációs listáról. A Mi Hazánk Mozgalom nem jutott be a testületbe.

A jászberényi választás előzményeiről és a kampányról a héten helyszíni riportban jelentkeztünk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!