35 milliós luxusautót is vettek a nagycsaládosok állami támogatásával

2023. február 3. – 06:29

Másolás

Vágólapra másolva

A 24.hu egy olvasója fotózta le azt a Mercedes AMG GLE 53 4MATIC+ típusú, alapáron 35 millió forintba kerülő autót, amelynek hátsó szélvédőjére a „Családbarát Magyarország” logójú matrica volt felragasztva. Ez azt jelzi, hogy az autót a nagycsaládosok által tavaly december 31-ig igényelhető 2,5 millió forintos állami támogatással vásárolták. Ezt megerősíti a lap szerint, hogy „a járműnyilvántartó rendszerében az is látható, hogy »a jármű elidegenítési és terhelési tilalommal terhelt a Magyar Államkincstár javára«, ami szintén feltétel volt a kedvezményhez”.

A Mercedes reklámfotója a típusról, amin a családbarát matricát fotózták – Fotó: Daimler Ag
A Mercedes reklámfotója a típusról, amin a családbarát matricát fotózták – Fotó: Daimler Ag

Ezután rákérdeztek a Pénzügyminisztériumnál, hogy hány autót és milyen fajtákat, típusokat vásároltak ezzel a kedvezménnyel az elmúlt években. A PM nem közölt teljes részletességgel adatokat. Az kiderült a válaszból, hogy 2022. szeptember 17-éig 27 299 nagycsalád (tehát legalább három gyereket nevelő család) vette igénybe ezt a támogatást, és hogy messze a leggyakoribb márka, amit a 2,5 milliós támogatás segítségével vásároltak, a Dacia volt 8061 darabbal. Volkswagenből 2640-et, Citroënből, Opelből, Toyotából és Peugeot-ból egyenként nagyjából 2000-2200 darabot vásároltak, Fordból is alig kevesebbet (1912).

Összesen 2389 autót viszont az „egyéb, meg nem nevezett” kategóriába sorolt a PM, vagyis a támogatással vett autót 8,5 százalékának nem közölték a típusát, márkáját. A lap meg is jegyzi: felső kategóriás és luxusautók egyáltalán nem szerepelnek a listán, holott a program kezdetén Varga Mihály pénzügyminiszter is elismerte, hogy ilyeneket is vettek a jogosultak az állami támogatás igénybevételével.

A Pénzügyminisztérium azt is közölte: 202 esetben kellett a 2,5 millió forintos támogatási összeget részben vagy egészben visszafizetniük a nagycsaládosoknak. Arról korábban lapunk is beszámolt, hogy az állam akár pár tízezer forintos, akár már rendezett köztartozás miatt olykor jogtalanul is elkezdte visszakérni a 2,5 milliókat, az államkincstár akkor azt közölte, hogy 65 érintettől kérték vissza a pénzt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!