Kiemelt stratégia partnere lesz Magyarországnak Azerbajdzsán

2023. január 30. – 12:09

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország egy fokozattal feljebb emelte az együttműködés szintjét Azerbajdzsánnal, a kiemelt stratégiai partnerség szintjére – jelentette be Orbán Viktor, miután Ilham Aliyev azeri elnökkel találkozott.

Az együttműködés szintjét, azért emelték, mert „mindkét ország jól látja, hogy nemcsak Európa, hanem az Európával kapcsolatban lévő térségei is a világnak a veszélyek korába léptek” – áll sajtóközleményükben. Közös közleményük alapján a partnerség leginkább energetikai téren lesz majd fontos:

Az energiadiverzifikáció igénye felértékeli Azerbajdzsánt, és üdvözölik, hogy Azerbajdzsán elkötelezte magát az európai energiabiztonság javítása mellett

– írták. Az azeri elnök, Ilham Aliyev arról beszélt, hogy jelenleg mindenhol az energiabiztonság a legfontosabb. Elmondta, hogy országának bőven van energiája, hogy az európai igényeket az elkövetkező száz évben megbízható szállítóként kielégítsék – jelentette ki az azeri elnök.

A Magyar Nemzet azt írta, hogy Orbán Viktor a Karmelita kolostorban fogadta az azerbajdzsáni elnököt. A lap beszámolója szerint az azerbajdzsáni elnök vasárnap érkezett Magyarországra a feleségével, a reptéren Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, és Altusz Kristóf, a Köztársasági Elnöki Hivatal diplomáciai igazgatója fogadta.

„Isten hozta, Elnök úr!”

Novák Katalin köztársasági elnök katonai tiszteletadás mellett fogadta hétfőn a Sándor-palotában az azerbajdzsáni elnököt. „Isten hozta, Elnök úr” – a hivatalos Facebook-oldalán megjelent posztjában ezt írta a fogadásról szóló fotó mellé.

A Sándor-palota közlése szerint Novák arról beszélt a tárgyaláson, hogy az orosz-ukrán háború okozta gazdasági és energetikai válság során felértékelődnek az olyan stratégiai partnerek, mint Azerbajdzsán, amellyel kiválóak a kétoldalú kapcsolataink.

Ilham Alijev azt mondta, reméli, hogy a jövőben szorosabbá válhatnak a két ország közötti energetikai együttműködések, és hivatalos látogatásra hívta meg Novák Katalint.

Azerbajdzsán egyik leghíresebb Magyarországhoz kapcsolódó ügye a „baltás gyilkos” néven elhíresült Ramil Szafarov azeri katonatiszté volt, akit 2012-ben vittek haza Azerbajdzsánba, miután Orbán Viktor tárgyalt Ilham Alijevvel.

Szijjártó Péter külügyminiszter múlt héten találkozott Budapesten az azeri gazdasági miniszterrel, akkor azt mondta, az azeri földgáznak fontos szerepe lehet Magyarország energiabiztonságában. Korábban a Telexen is részletesen írtunk arról, hogy Magyarország nemcsak földgázról, hanem zöld áramról is tárgyal Azerbajdzsánnal, Orbán Viktor miniszterelnök decemberben írta alá az Azerbajdzsánból Grúzián és Románián keresztül Magyarországra áramot szállító villamosenergia-hálózatról szóló szerződést, de ahogy arról korábban írtunk, az energetikai szakma szerint az azeri zöld áram elsőre lufinak tűnik.

A Karmelitában nagy a forgalom az utóbbi időben: Orbán Viktor a múlt héten itt fogadta a Mathias Corvinus Collegium médiakonferenciáján részt vevő külföldi újságírók 15 fős csoportját is, és kifejtette nekik, hogy a Nyugat nem a győztes oldalon áll, és neki személy szerint fájdalmas, hogy Magyarország az EU-ban van, erről itt írtunk részletesen. A miniszterelnök másnap a Türk Befektetési Alap elnökét fogadta, és kiderült, hogy Üzbegisztán nagykövetséget nyit Budapesten.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!