Orbán Viktor: Az EU-tagságunk személyesen fájdalmas nekem, de ez nem választás kérdése

2023. január 27. – 11:15

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor csütörtök este a Karmelitában fogadta a Mathias Corvinus Collegium médiakonferenciáján részt vevő külföldi újságírók 15 fős csoportját. A beszélgetésen részt vett az American Conservative felelős szerkesztője, Rod Dreher is, aki összefoglalta, hogy Orbán milyen válaszokat adott az újságírók kérdéseire.

A Hvg360 beszámolója szerint Orbán az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy szerinte a Nyugatnak meg kell értenie, hogy Putyin nem engedheti meg magának, hogy veszítsen, és nem is fog veszíteni, mert jövőre újra választások lesznek, és nem indulhat úgy, mint egy háborút vesztett elnök.

Orbán azt is kifejtette, hogy szerinte már rég elmúlt az az idő, amikor Oroszország képes lett volna meghódítani Ukrajnát és oroszbarát kormányt ültetni az ország élére. „Ha Oroszország gyors győzelmet aratott volna, ez talán lehetséges lett volna, de most már reménytelen.” Ezért – mondta Orbán – Oroszország célja, hogy Ukrajnát egy kormányozhatatlan ronccsá tegye, hogy a Nyugat ne tarthasson rá igényt. Ez szerinte már sikerült is nekik, Ukrajna most olyan, mint Afganisztán, „egy senki földje”. Azt viszont nem engedheti meg Oroszország, hogy a NATO megjelenjen Ukrajnában.

Orbán szerint a Nyugat nem a győztes oldalon áll

Orbán szerint a Nyugat nem érti, hogy Ukrajnában az idő Oroszország oldalán áll, ami hatalmas ország, és hatalmas hadsereget tud mozgósítani, Ukrajna viszont nem képes erre.

A miniszterelnök arról is beszélt, nem zárható ki, hogy a jövőben mégis NATO-csapatok fognak harcolni Ukrajnában.

„Nagy-nagy bajban vagyunk” – fogalmazott, mert ha az oroszok közelgő, tavaszi offenzívája sikeres lesz, fel fog merülni, hogy a NATO-tagországok csapatokat küldjenek Ukrajnába. „Ez ma őrültségnek hangzik, de ha megnézzük a tendenciát, hogy hogyan jutottunk el idáig, ma már nem zárható ki” – tette hozzá.

„A Nyugat háborúban áll Oroszországgal. Ez a valóság. Mindennap egyre beljebb kerülünk” – mondta.

Orbán szerint a Nyugat csak álltatja magát azzal, hogy nem háborúzik Oroszországgal, de azzal, hogy egyre több fegyvert küld, és egyre közelebb kerül a tényleges katonai beavatkozáshoz, a nyugati vezetők rendkívül veszélyes játékot játszanak önmagukkal, Oroszországgal és a nyugati közvéleménnyel. Orbán továbbra sem támogatja, hogy a Nyugat belépjen a konfliktusba, mert „ebből a háborúból senki nem jön ki nyertesként”.

Arra a kérdésre, hogy Putyin bevethet-e atomfegyvert, Orbán azt válaszolta, nem tartja kizártnak, bár hozzátette, egyelőre csak mint „harcászati eszközt, és nem kell attól félni, hogy egy nap gombafelhő gomolyog Varsó vagy Berlin felett”, bár – jegyezte meg – „ezt sem tudom kizárni”. Szerinte ha az ukránok a nyugati fegyverek segítségével átlépik az orosz határt, „a jövő olyan fényes lesz, hogy a Nyugatnak napszemüveget kell majd viselnie”.

Bár Ukrajna sikereket ért el Oroszországgal szemben, Orbán hosszú távon nem látja, hogy mi Nyugaton a győztes oldalon állnánk, már csak az oroszok gyártási kapacitásai miatt sem.

Az egyik újságíró megjegyezte, hogy az oroszok eddig nem teljesítettek túl jól a fronton, Orbán erre úgy reagált, ez igaz, de az oroszok hagyományosan így teljesítenek a háborúban, az elején gyengébben szerepelnek, később viszont nem lehet megállítani őket.

Orbán azt is megemlítette, hogy Oroszországnak az Iránnal való szövetségre kényszerítése rendkívül veszélyes Izraelre nézve, és reményét fejezte ki, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök (akinek felnőtt fia is részt vett a beszélgetésen) béketeremtő lehet Oroszország és Ukrajna között.

Orbán szerint „a németek szenvednek, mert tudják, mi a nemzeti érdekük, de nem képesek kimondani”. Szerinte a német vezetés tudja, hogy semmi keresnivalója nincs egy háborúban Oroszországgal, de valamilyen okból képtelen nemet mondani Washingtonnak.

A magyar miniszterelnök véleménye szerint egy Putyin elleni államcsíny sem oldana meg semmit, mert nincs utódja, és ha lenne is, csak még sólyomszerűbb lenne, mint Putyin.

Orbán: Fájdalmas, hogy Magyarország az EU-ban van

A beszélgetésen Orbán elismerte, hogy Budapest és Brüsszel között óriási szakadék tátong, ami egyre tágul.

Az American Conservative cikkének eredeti verziójában az alábbi kijelentés szerepelt a magyar miniszterelnöktől:

„Valaki megkérdezte a miniszterelnököt, hogy szeretné-e, ha Magyarország az EU-ban maradna. »Egyértelműen nem!« – mondta, hozzátéve, hogy Magyarországnak nincs más választása, mert exportjának 85 százaléka az EU-n belülre irányul.”

Ez később kikerült a cikkből, helyette az alábbi bekezdés jelent meg:

„Orbán Viktor azt mondta, személy szerint fájdalmas számára, hogy Magyarország az EU-ban van, és ki van szolgáltatva a zaklatásnak, de nem kérdés, hogy Magyarország az EU-ban marad, mert a gazdasági jólét függ tőle. Mégis, nehéz elviselni, hogy az EU vezetése ide-oda lökdösi. Orbán azt mondja, hogy bármennyire is nehéz személy szerint az uniós bürokráciával szembenéznie, de meg kell tennie, mert ez Magyarország nemzeti érdeke.”

Kerestük Havasi Bertalant, Orbán Viktor sajtófőnökét azzal kapcsolatban, hogy pontosan hogyan fogalmazott a magyar miniszterelnök az EU-tagsággal kapcsolatban. Havasi azt válaszolta:

„Semmi új nem hangzott el, a miniszterelnök már sokszor világossá tette: az EU-tagság nem kívánságműsor, hanem Magyarország nemzeti érdeke.”

Orbán azt is kijelentette a beszélgetésen: „Minden rossz az elmúlt harminc év európai történelméből Brüsszelbe ágyazódott.” Szerinte Brüsszelben csak azért démonizálják Magyarországot, mert ha Magyarország valamiben sikeres, az gyanússá teszi az EU politikáját és ideológiáját. „Nem könnyű, hogy minden ügyben én vagyok a fekete bárány” – mondta.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!