Orbán aláírta, hogy az azeri villany a tenger alatt jöjjön Magyarországra

2022. december 17. – 11:00

Orbán aláírta, hogy az azeri villany a tenger alatt jöjjön Magyarországra
Nicolae Ciuca román kormányfő, Orbán Viktor magyar miniszterelnök, Ilham Alijev azerbajdzsáni elnök, Klaus Iohannis román államfő, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Irakli Garibasvili grúz miniszterelnök Bukaresten, a Cotroceni-palotában 2022. december 17-én, a megállapodás aláírásakor – Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Másolás

Vágólapra másolva

„A világ leghosszabb tenger alatti villamosenergia-vezeték megépítésére készülünk”, ez pedig egyedülálló beruházás a világon, mondta Orbán Viktor szombaton Bukarestben, ahol aláírta az Azerbajdzsánból Grúzián és Románián keresztül Magyarországra áramot szállító villamosenergia-hálózatról szóló szerződést. A beruházást a Facebookon csak úgy jelentette be: „energetikai megadeal”.

Az MTI szerint Orbán itt azt mondta, az Európai Unió stratégiai vákuumban van, ebben a helyzetben pedig az országok vezetőinek kell gondoskodniuk arról, hogy megteremtsék saját maguk számára a gazdasági és energiabiztonságot. Ez pedig szerinte új energiaforrások keresése és beszállítása Európának.

Korábban már Szijjártó Péter külügyminiszter is arról írt a Facebookon, hogy a Fekete-tenger alatt létrejövő több mint 1000 kilométeres víz alatti vezeték a kaszpi térségben, vagyis az Azerbajdzsánban és Grúziában előállított zöld áramot fogja Közép-Európába, így Romániába és Magyarországra szállítani. Orbán szerint „észszerű közelségben a Kaszpi-tenger körül van energiaforrás, és ennek kiaknázásra jelent innovatív megoldást a most bejelentett vezeték”.

Szijjártó erről a projektről azt mondta, az azerbajdzsáni szélerőmű-beruházásokból jön majd a zöld villamos energia. A szélerőművek létrehozására épp beruházókat keres Azerbajdzsán. A külügyminiszter szerint 3 gigawatt teljesítményű vezeték jön majd létre, a tenger alatti része 1195 kilométer hosszúságú lesz. A megvalósíthatósági tanulmány költsége 2,5 millió euró, amit a Világbank fedez, ennek 2023 végére kell elkészülnie. Onnan még három-négy év, mire „elvileg elkészülhet” a beruházás Szijjártó szerint.

Az Európai Bizottság ezt fel is tette a közös érdekű beruházások listájára, és 2,3 milliárd eurós támogatást irányoznak rá elő, mondta a külügyminiszter.

Orbán már októberben beszélt erről a lehetséges energetikai együttműködésről, mert szerinte ezzel a projekttel „nagy mennyiségű földgázt tudnának kiváltani, olyan földgázt, amelyet most villamos energia előállítására használnak”. Decemberben pedig azeri–grúz–román–magyar zöld áramvezetékről szóló megállapodást is aláírt.

Arról, hogy vajon tényleg eljuthat az azeri villany a tenger alatt az EU-ba, itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!