Orbán Viktor nagy áramterve: vajon tényleg eljuthat az azeri villany a tenger alatt az EU-ba?

2022. október 28. – 09:13

Orbán Viktor nagy áramterve: vajon tényleg eljuthat az azeri villany a tenger alatt az EU-ba?

Másolás

Vágólapra másolva

A kormányfő a grúz miniszterelnökkel tárgyalt, ezután tett ki a nagy vezetéktervről egy videót. És ezt lehet? Kérdezhetnénk egy neves szerzőt idézve. Áramot a tenger alatt? Nincs túl sok hálózati veszteség ekkora távolságon?

Orbán Viktor kormányfő csütörtökön fogadta Irakli Garibasvilit, Grúzia miniszterelnökét, akivel stratégiai partnerségi megállapodást írt alá. A találkozón szóba került az orosz–ukrán háború és Grúzia potenciális uniós tagsága is, ezután Orbán Viktor kitett egy Facebook-videót is, amely egy lehetséges energetikai együttműködésről szól.

Mint Orbán Viktor mondta,

„egy nagyívű új energetikai együttműködés formálódik, amelyhez a magyaroknak különös érdekük fűződik. Létre akarnak hozni egy új, hatalmas villamosenergia-vezetékrendszert, amely az energiát Azerbajdzsánból Grúzián és Románián keresztül hozná Magyarországra, ezzel nagy mennyiségű földgázt tudnának kiváltani, olyan földgázt, amelyet most villamos energia előállítására használnak.”

A kormányfő azt is elmondta, hogy „az energiaválságon és a magas energiaárakon úgy tudunk túllendülni, ha minél több energiát hozunk be az Európai Unió területére. Lehet próbálkozni szabályozásokkal is, de ezek nem vezetnek eredményre, vagy ha mégis, csak rövid távon. Hosszú távú megoldás az, ha a kontinensre minél több irányból minél több energia érkezik. A megnövekedett kínálat tudja letörni az árakat, ami elemi érdeke Magyarországnak.”

Ez egy ismert koncepció

Korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is beszélt már arról, hogy Azerbajdzsán nagy mennyiségű zöld villamos energiát fog előállítani, melyet egy tengeralatti vezetéken előbb Grúziába, onnan pedig Romániába fognak eljuttatni.

Ahogy a miniszter fogalmazott: „ma pedig abban egyeztünk meg, hogy Magyarország csatlakozik ehhez a nagyszabású tervhez, mivel ahhoz, hogy a projekt EU-támogatást kapjon, legalább két tagország részvétele szükséges. Így hazánk felé szállíthatják tovább a zöld villamos áramot, melyet részben mi, magunk is felhasználhatunk, részben pedig tranzitútvonalként tudunk szolgálni.”

Utóbbi mindenesetre már reálisabb kommunikáció, vagyis Magyarország egy lenne a projekt haszonélvezői közül. A szakma ugyanis erősen szkeptikusan fogadta már korábban is ezt a megoldást.

Technikailag lehetséges

Európa nem véletlenül van keresztül-kasul behálózva nagyfeszültségű vezetékekkel, mindenkinek az a célja, hogy lehetőleg rövid úton érkezzen az áram, ne legyen akkora a veszteség a szállítás során. Az összekötött piacokon ugyan mi is hallhatunk olyanokat, hogy a francia atomerőművek karbantartása miatt van hiány a térségünkben, de a nagy összekötött rendszerben jelentkező egyensúlytalanságot mégsem úgy kell elképzelni, hogy egy magyar fogyasztó Franciaországból kap áramot, hanem például a német nem kap onnan, és kiszippantja egy cseh erőmű termelését helyette.

Ugyanakkor az is igaz, hogy a nagy tenger alatti áramvezetékek létező fejlesztési irány.

A HVDC (High Voltage Direct Current) rövidítéssel ismert nagyfeszültségű szállítási rendszerek, vagyis az ilyen tenger alatti, országok közötti vezetékek közül a legismertebb a Norvégia (Kvilldal) és az Egyesült Királyság (Blyth) közötti 725 kilométer hosszú vezeték, amelyről a The Guardian és a BBC cikkeiben is olvashat.

De ismert terv a 700 kilométer hosszú, tenger alatti NeuConnect, amely a nagy-britanniai Grain-szigetet köti majd össze Németország északi részén található Wilhelmshavennel, és mindkét irányba képes szállítani.

Ám ezek is csak ipari tanulók lesznek az Australia-Asia Power Link projekthez képest, ha az egyszer elkészül, ez egy hatalmas ausztrál naperőmű áramtermelését szállítaná Szingapúrba, egy 5000 kilométeres (ebből 4200 kilométeren át a tenger alatt haladó) vezeték segítségével.

Market coupling

Technológia tehát lehet, mégpedig jellemzően egyenárammal. Ha máshonnan nem, az AC/DC együttes nevéből az egyenáram-váltóáram (alternating current / direct current) kifejezéseket ismerhetjük. (Érdekesség, hogy az angol nyelvben az AC/DC-t a „biszexuális” szinonimájaként is használja a szleng.)

Az egyenáramnál a két pólus között kialakuló áram mindig egy irányba folyik. Váltó (váltakozó) áram esetén a töltéshordozók mozgási iránya is változik, az 50 Hz-es hálózatban a kialakuló áram iránya ötvenszer pozitív és ötvenszer negatív egy másodperc alatt.

Az egyenáram át is alakítható váltóárammá, ugyanakkor mint említettük, az európai árampiacok összekötött piacok, úgynevezett market coupling rendszer működik. Vagyis abban természetesen igaza van Orbán Viktornak, hogy Nyugat-Európának nagyon sok importenergiára van szüksége, de az árampiacon egy ilyen kínálat mindig az egész térségbeli piacnak segít, nem közvetlenül egy-egy országnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!