Felmentették az emberölés vádja alól a Honvédkórház Covid-osztályán sebészollóval késelő férfit

2023. január 30. – 11:29

Másolás

Vágólapra másolva

Az emberölés vádja alól felmentette és kényszergyógykezelésre ítélte a Fővárosi Törvényszék azt a kínai származású férfit, aki 2021 márciusában nyolcvanszor megszúrta mélyaltatásban, lélegeztetőgépen lévő betegtársát a Honvédkórházban, a nő a támadás következtében meghalt, írja a Blikk. Az információt a Fővárosi Törvényszék szóvivője is megerősítette a Telex kérdésére.

A vádirat szerint a 38 éves külföldi férfi 2021. március 13-án a délutáni órákban először fojtogatta betegtársát, majd két sebészollóval az őt megfékezni próbáló ápolónőre támadt, megpróbálta mellbe szúrni, azután a szomszéd kórteremben ollókkal súlyosan bántalmazott egy altatásban lévő nőt, aki néhány nap múlva belehalt sérüléseibe. A dühöngő férfit a kórház biztonsági őreinek sikerült megfékezniük, de az egyik őr mellkasa felé is szúrt, ő könnyebben megsérült.

A rendőrség korábban súlyos részleteket tett közzé a Covid-osztályon meggyilkolt nő megtámadásáról, erről ebben a cikkünkben olvashat. A Blikk korábbi cikke szerint az 54 éves, megtámadott nő évtizedek óta tanárnőként dolgozott.

A Fővárosi Főügyészség a férfival szemben többszörösen minősülő – közfeladatot ellátó személy sérelmére, több ember sérelmére és védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett – emberölés kísérlete miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre 2021 decemberében. Ahogy akkor megírtuk, az igazságügyi elmeorvos szakértő szerint a férfi kóros elmeállapotú, emiatt nem büntethető, ezért indítványozta az ügyészség, hogy a bíróság a vádlott felmentése mellett rendelje el kényszergyógykezelését. 2021 júliusában döntöttek az előzetes kényszergyógykezeléséről.

A Blikk a hétfői tárgyalásról azt írta, hogy a védő szerint nem lehet minden kétséget kizáróan kimondani, hogy a nő halálát a szúrások okozták, elképzelhető, hogy a betegségből adódó állapota is a halálához vezetett volna. A késeléssel vádolt férfi a lap szerint idegesen vette tudomásul, hogy a felesége nem jött el a tárgyalásra.

„A bíróság megállapítása szerint a vádlott a cselekmény elkövetésének időpontjában és azóta is az elmeműködés olyan kóros állapotában szenvedett/szenved, amely kizárta/kizárja, hogy cselekménye következményeit felismerje és e felismerésnek megfelelően cselekedjen, ezért őt az ügyészség indítványának megfelelően felmentette. Mivel tartani kell attól, hogy hasonló cselekményt fog elkövetni, ezért a bíróság kényszergyógykezelést rendelt el vele szemben” – áll a Fővárosi Törvényszék sajtóközleményében. Az ítélet jogerős.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!