Vádat emelt és kényszergyógykezelést indítványozott az ügyészség a Honvédkórház Covid-osztályán késelő férfival szemben

2021. december 28. – 14:31

Másolás

Vágólapra másolva

Vádat emelt és kényszergyógykezelést indítványozott az ügyészség annak a férfinak az ügyében, aki tavasszal egy fővárosi kórházban halálra szurkált egy alvó beteget, írja az MTI az ügyészségi közlemény alapján.

A vádirat szerint a 38 éves külföldi férfi március 13-án a délutáni órákban egy VI. kerületi kórházban először betegtársát fojtogatta, majd két sebészollóval az őt megfékezni próbáló ápolónőre támadt, megpróbálta mellbe szúrni, azután a szomszéd kórteremben ollókkal súlyosan bántalmazott egy altatásban lévő nőt, aki néhány nap múlva belehalt sérüléseibe.

Korábban súlyos részleteket tett közzé a rendőrség a Covid-osztályon meggyilkolt nő megtámadásáról, erről ebben a cikkünkben olvashat. A Blikk korábbi cikke szerint az 54 éves, megtámadott nő évtizedek óta tanárnőként dolgozott. A nő a támadás idején mélyaltatásban volt, gépi lélegeztetésre szorult.

A dühöngő vádlottat a kórház biztonsági őreinek sikerült megfékezniük. A vádlott az egyik őr mellkasa felé szúrt, aki könnyebben megsérült.

A Fővárosi Főügyészség a férfival szemben többszörösen minősülő – közfeladatot ellátó személy sérelmére, több ember sérelmére és védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett – emberölés kísérlete miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre.

Ha egy sértett életét veszti, és emellett más emberekre is ölési szándékkal támad az elkövető, további halálos eredmény azonban nem következik be, akkor a bűncselekmény minősítése több emberen elkövetett emberölés kísérlete.

Az igazságügyi elmeorvos szakértő szerint a vádlott kóros elmeállapotú, emiatt nem büntethető. Ezért indítványozta az ügyészség, hogy a bíróság a vádlott felmentése mellett rendelje el kényszergyógykezelését, amely határozatlan ideig tartó büntetőjogi intézkedés a társadalom védelme és a vádlott gyógyítása érdekében.

A vádlott jelenleg előzetes kényszergyógykezelés alatt áll, erről júliusban döntöttek. A Budai Központi Kerületi Bíróság legfeljebb hat hónap időtartamra – 2022. január 14-ig – elrendelte az előzetes kényszergyógykezelését a Honvédkórház Covid-osztályán késelő férfinak, írtuk meg akkor, ahogy azt is két nappal előtte, hogy a Fővárosi Főügyészség indítványozta a bíróságnál, hogy kényszergyógykezelést és hosszabb szakértői megfigyelést kapjon a férfi.

A rendőrség december elején, a nyomozás lezárásakor azt közölte: a kínai férfi a Honvédkórház Covid 2-es intenzív osztályán követte el cselekményeit, áldozata egy 54 éves mélyaltatásban lévő nő volt. Az elkövető nem tett vallomást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!