Most olyanokat is kihűlés fenyeget, akiket korábban soha

Legfontosabb

2023. január 26. – 17:00

Most olyanokat is kihűlés fenyeget, akiket korábban soha
A VI. kerületi Eötvös10 Művelődési Ház aulájában nyílt Melengető – Fotó: Huszti István / Telex
Laczó Balázs
Laczó Balázs
Győri tudósító
Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító
Gűth Ervin
Pécsi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben már egy 18 fokos lakásban üldögélés is egészségi kockázattal járhat, sok ezer embernek gondot okoz akár ilyen hőmérsékletre is befűtenie az otthonát. Kevesen tudják, de a kisnyugdíjasok, egyedülálló szülők, albérletben élő egyetemisták, illetve minden fázó ember előtt nyitva áll Budapesten szinte az összes könyvtár, de számtalan önkormányzat megnyitotta számukra a művelődési házakat és az idősklubokat is. Körképünkben részletesen bemutatjuk, hol húzhatják meg magukat pár órára, ha fáznak, méghozzá úgy, hogy közben egy bögre forró teát és kulturális élményeket is kaphatnak mellé ingyen.

„Hiszünk abban, hogy mind a mentális, mind a testi egészség megőrzése szempontjából fontos, hogy a budapestieknek ne kelljen otthon egyedül, hidegben, egyedül létezni, és érezzék, hogy nincsenek egyedül a válságban, nyitott ajtók várják őket”

– mondta még november végén a Fővárosi Közgyűlésben Bősz Anett, humánpolitikáért felelős főpolgármester-helyettes.

A főváros az energiaválság ellenére azon dolgozik, hogy segítse a budapestieket, ezért döntött a közgyűlés úgy, hogy nem zárják be a kulturális intézményeket – mondta Bősz Anett a Telex kérdésére. Ezek bezárásával maximum az összes energiafelhasználás 3 százalékát takarítanánk meg. „Ez az összképen nem javítana, viszont elveszítünk vele egy fontos szociális feladatot, hogy vigyázhassunk azokra, akik egyébként talán egyedül ülnének otthon a hidegben, sötétben” – mondta Bősz Anett. Ezeket az intézményeket azonban nemcsak hogy nyitva hagyták, de ráadásul a Rezsimenedék program keretén belül ki is nyitották minden rászoruló budapesti előtt.

A programban részt vevő intézmények közül a legnagyobb a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) és fiókhálózata – vagyis rezsimenedék szinte minden kerületben megtalálható. A FSZEK könyvtárai minden hétköznap nyitva tartanak, a pontos címeket itt találhatja meg. A FSZEK kerületi könyvtárai általában sok közösségi és ingyenes programmal várják a betérőket, ezeken a melegedésre vágyók szintén részt vehetnek. A könyvtárakba belépéshez csak regisztrálni kell, beiratkozni nem kötelező, csak ha kölcsönözni szeretne valaki.

Az FSZEK Bölcseleti olvasóterme – Forrás: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár
Az FSZEK Bölcseleti olvasóterme – Forrás: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

A fővárosi Rezsimenedék programban részt vesz még a Budapesti Művelődési Központ, a Bikás park mellett található szolgáltatóközpontban, valamint a budai Várban lévő Budapesti Történeti Múzeum szintén fűtött Barokk terme. Bősz Anett szerint, ha arra igény mutatkozik, a kört bővítik.

„Ezen a télen nemcsak az infláció és az energiaárak okozta életminőség-romlás fenyegeti az embereket, hanem olyanokat is fenyeget a kihűlés, akiket korábban soha. Az alsó középosztálynak most számít, hogy a programnak köszönhetően néhány órával kevesebbet fűthet és világíthat naponta.

Ráadásul a résztvevők közben nem is erre koncentrálnak, hanem a programokra, esetleg elolvasnak egy könyvet, amivel nem találkoztak volna, ha nem térnek be, vagy elkezdenek egy tanfolyamot a BMK-ban, ami akár a mindennapjaikat is megváltoztathatja. Ez az alapvető cél, hogy a budapestiek érezzék, nincsenek egyedül a válságban” – mondta a Telexnek a főpolgármester-helyettes.

Bősz Anett azt is fontosnak tartotta hozzátenni, hogy ezen a télen a Rezsimenedék programban részt vevő intézményekben megállítótáblák és szórólapok hirdetik majd, hogy a rászorulók mely budapesti intézményekben kereshetnek segítséget, legyen szó rezsiköltségekről, vagy kilátástalanságból eredő depresszióról. Az Idősek Információs Központjába, nyugdíjas klubokba vagy a programban részt vevő intézmények egyikébe irányíthatják ezeket az embereket.

Barátságos nappali a Marcziban

A Fővárosi Önkormányzat mellett a Telex minden budapesti kerületet megkeresett, hogy megtudjuk, pontosan hová mehetnek a melegedni vágyók, illetve milyen rezsitámogatást kaphatnak – a cikkben nem szereplő kerületektől azonban sajnos nem kaptunk válaszokat.

A rezsiárak emelkedése és a hideg idő miatt három, Idősek Klubjában lévő melegedőpontot tart fenn a Budavári Önkormányzat az I. kerületiek számára a következő helyszíneken: Hattyú u. 16., Roham utca 7., Fő u. 31. Az intézmények hétköznap 8–16 óra között várják a rászorulókat, szükség esetén a három helyszínen nagyjából 80 embert tudnak befogadni. A melegedni betérők bekapcsolódhatnak a klubprogramokba, ahol meleg teát is kaphatnak. Szükség esetén fürdési, illetve két helyszínen mosási lehetőséget is találhatnak. Eddigi tapasztalataik szerint naponta fél tucat ember vette igénybe ezeket a helyszíneket melegedés céljából.

A II. kerületi Marczibányi Téri Művelődési Központban már november 10-én megnyitott a Marczi Nappali, ide olyan kerületi nyugdíjasokat várnak, akiknek nagy gondot okoz befűteni a lakásukat, vagy csupán társaságra vágynak. A Nappaliban egy meleg, barátságos, valóban nappalinak kinéző helyiséget hoztak létre, és tartalmas programokat kínálnak, hogy a betérők ne csak testileg, hanem lelkileg is megmelegedjenek, jó élményekkel gazdagodjanak, és barátságokat kössenek. A Nappali hivatalosan reggel 9-től délután 3-ig van nyitva, de mivel a művelődési központ egyébként reggel 8-tól este 8-10 óráig nyitva tart, nyilvánvalóan senkit nem küldenek el, ha délután 3 óra után is maradna. A Marczi Nappaliról írt riportunkat itt tudja elolvasni.

Fotó: Marczibányi Téri Művelődési Központ
Fotó: Marczibányi Téri Művelődési Központ

A III. kerület tíz pontján működik idősek klubja, amelyek minden munkanapon 8–16 óráig, szabadidős programok szervezésével várják azokat a kerületi lakókat is, akik a fűtési költségek miatt keresnek nappali melegedőt. Nyitva áll a kerületiek előtt az Óbudai Platán Könyvtár Ezüsthegyi Könyvtárának (1038 Budapest, Ezüsthegy u. 16.) ajtaja is, itt melegedési lehetőséget kínálnak a szokásos könyvtári szolgáltatások mellett. Az igénybe vevők számának növekedését folyamatosan monitorozza az önkormányzat, és szükség esetén emelik a kapacitást.

A IV. kerület fenntartásában nincs kifejezetten erre a célra megnyitott nappali melegedő, de természetesen mindenkit szeretettel várnak az UP Rendezvénytérben és az Újpesti Kulturális Központban. Emellett a szociális ellátás keretén belül be lehet térni a Twist Olivér Alapítvány fenntartásában működő (Fóti út 4.) és a Budapest Módszertani Szociális Központ és Intézményei működtetésében lévő (Váci út 102.) nappali melegedőbe is.

Kicsit jobb hely lesz ezektől a világ

A VI. kerületi Eötvös10 Művelődési Ház október 17-én nyitotta meg az aulában a Melengetőt azoknak, akiknek gondot okoz befűteniük a lakásukat a nap 24 órájában. Fülöp-Lehoczky Rella, a művelődési ház kommunikációs vezetője a Telexnek elmondta, hogy a Melengetőt a következő indíttatásból nyitották:

„Szeretnénk, ha senki nem érezné magát egyedül a hűvös szobában ücsörögve! Egy-egy társaságban eltöltött óra, néhány fejezet elolvasása, egy újság átböngészése vagy egy bögre forró tea elszürcsölése még sosem oldotta meg a világ baját, tudjuk. Mégis kicsit jobb hely lesz ezektől a világ, és a mi szívünket is melengeti, ha ezzel egy picikét tudunk segíteni!”

Az aulába erre a célra színes, otthonos székeket, kanapét, sakkot és társasjátékokat, gyerekszínezőket vásároltak, valamint újságokat is kihelyeztek. Aki betér hozzájuk, megnézheti valamelyik ingyenes kiállításukat, vagy hozhat és el is vihet könyvet a szabad könyvespolcukról. Fülöp-Lehoczky Rella elmondta, az elmúlt két hónapban napi átlagban 10-15 ember fordult meg a Melengetőben, ami mindennap reggel 8-tól este 8-ig tart nyitva.

Az Eötvös10 ráadásként kihelyezett egy ruhafogast is a művelődési ház elé, erről bárki bátran elvehet magának egy meleg kabátot, sálat vagy kesztyűt, ahogy hozhat is rá adományba téli holmikat.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A IX. kerületben egyelőre nincs erre a célra létrehozott melegedőpont, de a Ferencvárosi Művelődési Központban számos ingyenes kulturális és sportprogram van, amit bárki igénybe vehet. A hajléktalanellátás keretében a Gubacsi u. 21. szám alatt van egy nappali menedék, amit feltétel nélkül igénybe lehet venni, tehát aki odamegy, az felmelegedhet munkanapokon 9–15 óra között.

A XII. kerületben januártól indul A kultúra melegít nevű program a hegyvidéki Kulturális Szalonban és a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban. Előbbiben hétköznaponként 9–16 óra között várják a melegedni szándékozó látogatókat az intézmény Nemes Nagy Ágnes termében, itt nem csupán a fűtött térben való tartózkodásra, teafogyasztásra van mód, hanem olyan változatos kulturális programokon való részvételre is lehetőség nyílik, mint helytörténeti beszélgetések, zenei programok vetített előadásai (például Müpa-koncertek), tudományos, ismeretterjesztő előadások, képzőművészeti alkotósarok vagy a Memóriaklub (játékos agytorna, memóriafejlesztő feladatok). Arató Zsolt, a kerület sajtófőnöke a Telexnek hozzátette, hogy

„itt be lehet csatlakozni az intézmény civil klubjainak tevékenységeibe is, például a Szupernagyi népdalkörbe, a Vad horgolók klubjába, és a nyugdíjas klubokba is”.

A Libegőhöz közel eső Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont Helytörténeti Gyűjtemény kiállítótermében minden hétköznap 9–16 óra között közösségi aktivitások várják a kultúra melegére vágyókat. A helytörténeti könyvtár és a kerület múltját és jelenét feldolgozó előadások mellett képzőművészeti és művészettörténeti workshopok, előadások várják a látogatókat. Ezen túl a kerület az egész téli időszak alatt nyitva tartja a Németvölgyi Gondozási Központot, itt minden hétköznap 8–16 óra között várják a kerületi időseket különböző programokkal és foglalkozásokkal.

A XIII. kerületben 10 idősklubban, a Prevenciós Központban és a közművelődési intézményekben is várják napközben, nyitvatartási időben a melegedni vágyó kerületi lakosokat. A fővárosi szinten egyedülálló, 10 helyszínen működő idősklubhálózatuk a nem klubtagok számára is nyitva áll. Az önkormányzat tapasztalatai alapján a téli hónapokban többen és hosszabb ideig veszik igénybe a klubok szolgáltatásait, ezzel is enyhítve az otthoni rezsiköltségek jelentette nehézségeket. Egy időben akár kétezer ember is látogathatja ezeket az intézményeket.

Figyeljünk a szomszédjainkra!

A XIV. kerületben szintén az önkormányzatának kezelésében álló intézmények biztosítják a rászorulók részére a melegedőt, ilyen például a Cserepesház, vagy a Zuglói Civilház is, ezeken kívül csak a hajléktalanellátás keretén belül működik nappali melegedő, tudtuk meg a kerület szóvivőjétől, Kormos Katától. Ezen túlmenően

az önkormányzat plakátot készített a társasházak részére, ezen felhívják a figyelmet arra, hogy a kerületben jelentős számban élnek magányosan, saját lakásukban idős emberek, akik fűtési problémával küszködhetnek. Arra kérnek mindenkit, hogy ha veszélyeztetett idős és elhagyatott emberről szereznek tudomást, értesítsék a családsegítő intézményeket.

A XV. kerület sajtóosztálya megkeresésünkre azt írta, hogy eddig olyan kérés nem érkezett hozzájuk, hogy az emberek pár óra időtartamra szeretnének melegedni, spórolva az otthoni fűtésen. Amennyiben lesz ilyen kérés, ígérik, hogy biztosan megtalálják a megoldást. Mindamellett a Csokonai Művelődési és Rendezvényházban január első hetében interaktív foglalkozásokat tartanak a családoknak 8–16 óra között, ezen bárki részt vehet. A többi kulturális intézményük tavaszig zárva tart. A kerület egyébként a hajlék nélküliek számára kínál nappali melegedőellátást a Kontyfa utca 3. szám alatt.

A XVIII. kerület a teljes fűtésszezon alatt rezsimenedéket nyújt azoknak, akik a megemelkedett fűtésszámlák miatt nem tudnak otthon fűteni. Három kerületi könyvtáruk mellett a három kerületi művelődési házuk (a Pestszentimrei Közösségi Ház, a Rózsa Művelődési Ház, a Kondor Béla Közösségi Ház) nyitvatartási időben várja a rászoruló kerületieket. Emellett a kerületi Tiszta Forrás Alapítvány nappali melegedője mindennap 8–15 óra között várja a segítségre szorulókat.

A XIX. kerületben szintén csak a hajléktalanellátás keretében van lehetőség egyelőre nappali melegedőhelyek igénybevételére (Ady Endre út 112., Viola utca 30.), de bárkit szívesen látnak a hét minden napján 8–18 óra között, aki egy kis melegségre vágyik, vagy jólesne neki egy pohár meleg tea vagy egy szendvics.

A XXI. kerületi önkormányzat kérdésünkre azt írta, hogy számukra kiemelten fontos, hogy támogassák az ott élő lakosokat, és ne hagyják magára az időseket, a családosokat. Ennek érdekében két helyen is Csepeli Kuckót nyitottak számukra. Az idős csepelieknek a Humán Szolgáltatások Igazgatósága által fenntartott Verecke utcai telephelyen van lehetőségük találkozni. Itt munkanapokon 9–18 óra között várják teára, beszélgetésre azokat, akiknek gondot okoz az otthoni fűtés. A csepeli gyermekes családokat pedig az iskolai szünet idején várják a Csepeli Családsegítő Közösségi Házba munkanapokon 9 és 17 óra között.

A XXII. kerületi önkormányzat Kultúrnappali néven új szolgáltatást indított a Klauzál Gábor Budafok-tétényi Művelődési Központban, ezzel nyújtva segítséget hétköznaponként 9–19 óráig az egyedül élőknek, magányosoknak, és a rezsiárak miatt spórolni kényszerülő lakosságnak. A szolgáltatások között szerepel baba-mama közösségi tér, filmvetítések, internetsarok, olvasókuckó, pingpongterem és társasjátékszoba. A Klauzál Házban szívesen látják mindazokat, akik társaságra vágynak, vagy spórolni szeretnének a fűtésszámlán, és közben hasznosan töltenék el az időt.

De mi a helyzet vidéken?

Szegeden a Telex helyi tudósítójának azt mondták, hogy nem nyitottak új melegedőhelyet a téli időszakra, de a hajléktalanok nappali ellátásában részt vevő központok azok előtt is nyitva állnak, akiknek van otthonuk, csak éppen nem tudnak rendesen fűteni. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Újszegeden, a Csanádi utcai központjában tart fenn nappali melegedőhelyet az utcán élőknek, ahová télen bárki bemehet, azt azonban igazolni kell, hogy az illető mentes fertőző tüdőbetegségtől. Mindennap szendvicset és meleg teát adnak a rászorulóknak.

Nappali melegedő a megyeszékhelyen, az Acél utcában is üzemel, itt a népkonyhán ebédet is kaphatnak a hajléktalanok. Szeged városa a környékbeli 15 településsel együtt tart fenn szociális szolgálatot, ez a tevékenység a Szegedi Kistérség Többcélú Társuláshoz tartozik. A nappali ellátást nyújtó idősek klubjait, a házi segítségnyújtást, a tanyagondnoki szolgáltatást, és a hajléktalanok ellátását is ez a közös szervezet intézi.

A téli gondok enyhítésére Szeged önkormányzata az idén megemelte a tűzifa-támogatás pénzkeretét – az elmaradt augusztus 20-i tűzijáték árát is erre költötték –, így a fűtési szezonra ősszel 609 rászoruló család kapott egy erdei köbméter felhasogatott tűzifát, házhoz szállítva.

Pécsen egyelőre nem történtek a budapestihez hasonló intézkedések, és az önkormányzat tájékoztatása szerint a szociális feladatokat ellátó intézményekben még nincs rendkívüli helyzet. Azaz a jelenleg felmerülő, a korábbi évekhez képest megemelkedett igényeket ki tudják elégíteni, és fel vannak készülve arra is, ha még többen mennének melegedni például az idősek klubjaiba.

A városvezetés az elmúlt hónapokban kifejezetten az energiaválságra reagálva több szociális döntést is hozott. Októberben módosult és két további támogatási formával egészült ki a szociális ellátásokról és gyermekvédelmi támogatásokról szóló önkormányzati rendelet. A gyermekvédelmi kedvezményben részesülők egyszeri nevelési támogatást (10 ezer forint) kaphatnak, míg szociális alapon havonta 8 ezer forint megélhetési támogatást lehet igényelni. Utóbbit nem a kedvezményezetteknek, hanem közvetlenül a szolgáltatóknak utalja a város.

Ezt kiegészítve a decemberi rendkívüli közgyűlés döntése szerint a szociálisan rászoruló, egyszemélyes háztartásban élő és a gyereküket egyedül nevelő pécsiek igényelhetik a rendkívüli lakásfenntartási támogatást. Ez a gyakorlatban 2023. január 20. és március 31. között egyszeri, 50 ezer forint támogatás azoknak az egyszemélyes háztartásában élőknek, akiknek a havi jövedelme nem haladja meg 71 250 forintot, és azoknak a gyermeküket egyedül nevelő szülőknek vagy gyámoknak, akiknek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem 62 700 forintnál alacsonyabb.

Győrben az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény látja el a szociális otthonokat, és a városban egyelőre nem működik a fővárosiakhoz hasonló olyan szolgáltatás, amit kimondottan a rezsiköltségek emelkedése miatt hoztak volna létre. A polgármesteri hivatalánál úgy tájékoztattak, egyelőre nem is érkezett hozzájuk ilyen igény, de ha érkezik, akkor a városnak volna kapacitása a rászorulók befogadására.

A több mint 30 éve működő hajléktalanellátás keretei között is tartanak fenn egész évben nappali melegedőt, itt sem volt még igény arra, hogy más funkciót is betöltsön a hely, mint amiért létrehozták. Nemes Gábor, a Hajléktalanokat Ellátó Szolgálat vezetője elmondta, most körülbelül 50-60 embert látnak el a melegedőben, ez nagyjából 90 százalékos telítettség, de a mindenkori intézményvezetésnek és a városnak is az az álláspontja, hogy száz százalék fölött sem utasítanak vissza rászorulót.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!