Jöjjenek be, melegedjenek meg, töltődjenek fel és távozzanak mosolyogva

2022. november 20. – 22:03

Másolás

Vágólapra másolva

A II. kerületi Marczibányi Téri Művelődési Központ november 10-én jelentette be a Facebook-oldalán, hogy megnyitott a Marczi Nappali, ahová olyan kerületi nyugdíjasokat várnak, akiknek nagy gondot okoz befűteni a lakásukat, vagy csupán társaságra vágynak. Nem valószínű, hogy sokan gondolták volna, hogy Budapest egyik leggazdagabb kerületében nyílik meg az országban elsőként egy ilyen.

Kell egy hely, ahol a rászorulók nem csak testileg, hanem lelkileg is megmelegedhetnek

Vámos Ágnes, a II. kerületi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a Telexnek elmondta, hogy a Nappali ötlete Őrsi Gergely polgármestertől érkezett azután, hogy kiderült, csak a Marczibányi téri Művelődési Központ fűtésszámlája 16 millió forintról 96 millió forintra emelkedik a jövő évtől. Arra gondoltak, hogy ha ez ekkora gondot okoz az intézménynek, akkor mekkora gond lehet a rászoruló családok vagy idős emberek számára.

Mivel a II. kerület úgy tervezi, hogy nem fognak bezárni egyetlen kulturális intézményt sem, adta magát a helyzet, hogy megnyissanak a Marczibányi téren egy szobát, ahová befogadhatják a kerület rászoruló időseit. Az volt a terv, hogy egy meleg, barátságos, valóban nappalinak kinéző helyiséget hozzanak létre, de erre egy fillért sem költöttek. Minden tárgy, amivel berendezték a Nappalit, valamelyik színházi előadásuknak a kellékdarabja, vagy már ott volt az épületben. Például ilyen az a hatalmas Jancsó Miklós filmposzter is, ami a szoba egyik falát elfoglalja.

Fotó: Marczibányi Téri Művelődési Központ
Fotó: Marczibányi Téri Művelődési Központ

„Csinálhatnánk azt, hogy jöjjön, aki rászoruló, és csináljon itt, amit akar, de ennél többet szeretnénk. Azt, hogy az egyébként is elmagányosodó idős generációnak tartalmas programokat kínáljunk, ahol nemcsak testileg, hanem lelkileg is megmelegedhetnek, jó élményekkel gazdagodhatnak, barátságokat köthetnek”

– mondja Vámos Ágnes.

Ne üljenek otthon egyedül a hideg lakásaikban

A Facebook-poszt után rögvest bejelentkezett hozzájuk egy nyugdíjas baráti társaság, amelyik szerdánként bridzs klubot tart a helyiségben. Majd a Fonalgerillák keresték meg őket, hogy kötő, horgoló klubot indítanának a Nappaliban hétfőnként, az első projektjük egy karácsonyfa horgolása lesz az épület elé. De ajánlkozott Huzella Péter is, hogy párszor ingyen fellépne és zenélne az időseknek, de jöttek társastánc tanároktól is felajánlások, hogy tangóklubot indítanának, illetve a volt párizsi nagykövet Nikicser László ajánlotta, hogy szívesen szervezne közéleti beszélgetéseket.

De van jó pár ennek a generációnak szóló program a művelődési központban (mint például a 91 éves Czigány György-féle Ki nyer ma? Játék és muzsika 70 percben), amire néhány idős embert igény esetén be tudnak vinni a szabad helyekre térítésmentesen. És van egy nagyon aktív nyugdíjas klubjuk is, akik minden héten múzeumba, színházba, vidéki kirándulásokra mennek, egy jelképes klubtagsági fejében hozzájuk is lehet csatlakozni.

Krausz Katalin, a Nappali egyik házigazdája elmondta, hogy amióta megnyitott a Nappali, egyelőre csak naponta 4-8 ember fordul meg benne. Főként felajánlásokat hoznak, újságokat, magazinokat, társasjátékokat, teát vagy kekszeket. De érkezett például egy mozgássérült hölgy is azzal, hogy fonalakat szeretne adni a helynek. „Adományozni szeretett volna, pedig a beszélgetésünk során kiderült, hogy ő maga is támogatásra szorulna.”

Fotó: Marczibányi Téri Művelődési Központ
Fotó: Marczibányi Téri Művelődési Központ

Volt olyan, aki elmesélte, hogy van egy társasága, amiben az idősek egymást segítik, például bevásárolnak annak, aki már nem tud lejönni a második emeletről. De ha tudják, hogy valaki egyedül fog karácsonyozni, mert meghalt a házastársa, vagy mert a gyerekei külföldre költöztek, azt meghívják magukhoz, hogy ne legyen egyedül az ünnepekkor. Krausz Katalin szerint nekik ők a célcsoportjuk, őket szeretnék beterelni a Nappaliba.

„Egyelőre szájról szájra terjed a hírünk, de szeretnénk bátorítani az embereket, hogy nyugodtan jöjjenek be, meséljék el a problémáikat, nyíljanak meg, itt sorstársakra találnak.”

Mint mondja, ugyan a Nappali hivatalosan reggel 9-től délután 3-ig van nyitva, de mivel a decemberben 50. születésnapját ünneplő művelődési központ egyébként reggel 8-tól este 8-10 óráig van nyitva, ezért senkit nem fognak elküldeni, ha délután 3 óra után is maradna.

Ráadásul bár eredetileg úgy hirdették meg, hogy a szolgáltatást csak a II. kerületi lakcímkártyával rendelkezők vehetik igénybe, természetesen senkit sem küldenek el, ha rászoruló és más kerületből érkezik. Mint ahogy a kor sem kizáró ok: ugyan a Nappalit elsősorban a nehéz helyzetben lévő nyugdíjasoknak hirdették meg, és ők élveznek elsőbbséget, de ha van szabad hely, szívesen látnak bármely korosztályból érkező rászorulót is.

De nem bízzák csak a véletlenre, hogy ki tér be hozzájuk, ugyanis Krausz Katalinnak az egyik feladata éppen az lesz, hogy felkutassa azokat az időseket, akik a ház vendégei lehetnének. Mint mondja,

„sok ezer embert érint csak itt a kerületben, hogy megözvegyültek vagy egyéb más ok miatt egyedül töltik ezeket a hideg téli napokat, egyedül fejtegetik otthon a rejtvényeiket a hideg lakásaikban. Mi azt szeretnénk, hogy ne üljenek otthon egyedül, hanem jöjjenek el hozzánk, töltődjenek fel és távozzanak mosolyogva”.

Közösséget is építhetnek

Őrsi Gergely a Telexnek azt mondta, pontos nyilvántartásuk nincsen a kerületi rászorulókról, de a II. kerületben sok egyedülálló él, többen nagyobb lakásban, amit alacsonyabb nyugdíjból vagy jövedelemből kell fenntartaniuk. Őrsi úgy látja, hogy az ő helyzetük most télen válik nehezebbé és a Nappalival egyszerre segíthetnek nekik és közösséget is építhetnek.

A kerület egyébként több támogatási formát is nyújt a rászorulóknak, ilyen a lakhatási támogatás, a rendszeres vagy eseti létfenntartási támogatás – ezeket eddig közel 500 ember vette már igénybe, mondta. A II. kerületi polgármester azt ígéri, hogy ha a Marczi Nappali pilotprogramja beválik, és olyan jelzések érkeznek, hogy szükség lenne rá máshol is, akkor más kerületi intézményekben is bevezetik.

Ha tud még olyan önkormányzati, egyházi vagy civil kezdeményezésről, ami rászorulóknak nyújt melegedési lehetőséget, kérjük írja meg nekünk!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!