Kezet fogtunk, mint az úriemberek – É. Imre szerint így került kocsijába az eltűnt villanyszerelő DNS-maradványa

2023. január 24. – 17:16

Laczó Balázs
Laczó Balázs
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

A győri „villanyszerelős gyilkosságokkal” vádolt É. Imre és az eltűnt M. Zoltán DNS-nyomait, vérét – több helyen egymással keveredett állapotban – találták meg a nyomozók a vádlott autójában, egy zacskón, kormányon, sebességváltón. É. Imre új történetekkel lepte meg a bíróságot.

Nem tudta megmagyarázni a két villanyszerelő eltűnésével kapcsolatban eljárás alá vont és meggyilkolásukkal megvádolt É. Imre, hogy miként keveredhettek a 2018-ban utoljára látott M. Zoltán testének genetikai maradványai az ő autójában saját hám- és vérmaradványaival. A kocsi hemzseg a nyomoktól, és az ikrényi telken – ahol a vád szerint a mindent tagadó É. Imre megölte áldozatát – a villanyszerelő személyes dolgainak egész sorát találták meg. Ezeket még akkor foglalták le a nyomozók, amikor É. Imre nem volt gyanúsítottja az ügynek.

M. Zoltán özvegye és fivére a vádlott állításait rendszerint némán reagálja le – Fotó: Laczó Balázs / Telex
M. Zoltán özvegye és fivére a vádlott állításait rendszerint némán reagálja le – Fotó: Laczó Balázs / Telex

A per tárgyalása 2021 nyarán kezdődött. A vád lényege, hogy É. Imre, aki építési vállalkozóként Magyarországon és Ausztriában is dolgozott, a jól fizető munkái ellenére nem jól gazdálkodott. Pár száztól akár ezer euróig terjedő tartozásai voltak munkatársai felé. O. Vilmosnak – a vád szerint – egy markológépért, M. Zoltánnak 11 800 euró miatt kellett meghalnia, mindkettőjüket ilyen-olyan okkal az ikrényi kertjébe csalta, ott ismeretlen módon megölte, majd elrejtette, és megsemmisítette maradványaikat.

Dr. Bóka Tibor törvényszéki bíró 2021 nyarán kezdte tárgyalni az ügyet – Fotó: Laczó Balázs / Telex
Dr. Bóka Tibor törvényszéki bíró 2021 nyarán kezdte tárgyalni az ügyet – Fotó: Laczó Balázs / Telex

A férfi évekig bűnügyi felügyelet alatt állt, és nem hagyhatta el otthonát, márciusban viszont ismét letartóztatásba helyezte a Győri Törvényszék, mert bizonyítottan megszegte az őrizetére vonatkozó szabályokat, és kétes célú mentőhívásaival akadályozta az eljárást.

Legutóbb december 5-én tartott tárgyalást dr. Bóka Tibor bíró, akkor a hazugságvizsgálatot végző szakértőt és egy fizikust hallgattak meg, utóbbit a talált lövésnyomokról kérdezték, mivel É. Imre mindkét kézfején és ruháján olyan mikroszemcséjű nyomokat találtak 2018-ban a második eltűnés után, amelyek valamilyen lőszerből származhattak. A szakértőt most keddre ismét beidézték, és egy genetikus szakértőt is hívtak, hogy a nyomokról nyilatkozzon.

Azt az egyet tudták 2018-ban M. Zoltán eltűnésekor, hogy utoljára É. Imrével találkozott tartozása rendezése miatt, ezért az első mintavételt rajta végezték el. Kézfején letörölt vérnyomot találtak. Lefoglalták ruháinak egy részét, kabátját, farmerját – azt is, amit a vád szerint a gyilkosság napján viselt. Egy lövésből származó, úgynevezett gyúelegy nyomai is megtalálhatók voltak a kabátján, nadrágján, kezén is. Minderről É. Imre azt állítja:

„fekete ruhás emberek letérdeltették, kezét a feje fölé kellett emelni és egy méterről átlőttek a feje fölött”.

Ha ezt a verziót elfogadnák, megmagyarázná a nyomokat, és a fizikus szakértő teljes mértékben nem is tudta kizárni a lehetőséget. É. Imre tehát akár hátra is dőlhetett volna, de inkább amellett kardoskodott, hogy a nyomok nem származhattak tőle.

Nem tudja ugyan, hogy melyik nadrág volt rajta, de az biztos, hogy nem az, amelyiket lefoglalták. A kabátról azt állítja: nem is az övé. Az ügyész felvetette neki, hogy a bűnjelkamrában a ruha megtalálható, és akár DNS-vizsgálatnak is alávethető.

Dr. Takács Róbert ügyész – Fotó: Laczó Balázs / Telex
Dr. Takács Róbert ügyész – Fotó: Laczó Balázs / Telex

A genetikus részletesen beszámolt a nyomozók által lefoglalt és gondjaikra bízott tárgyakról. Az É. Imre tulajdonát képező Opel Vectra motorháztetején M. Zoltán DNS-maradványait is megtalálták, a két férfi kevert DNS-nyomait pedig a luminolos vizsgálat fedte fel a sebességváltón, a kormányon. A csomagtartóból lefoglalt nejlonzacskón a vádlott és a sértett kevert vérét találták, és szabad szemmel is jól látható vérnyomot őrzött a sofőrajtó kilincse, valamint a mögötte lévő rész, amihez az ügyészség szerint véres kézzel érhettek hozzá.

Amikor ez a részlet elhangzott, É. Imre szót kért, és előadta, hogy az autó lefoglalása előtt ő járólapot hozott Ausztriából, és megvágta az ujját. Az ügyész jelezte neki, hogy a kezén talált vérmaradvány a kézfején volt, nem az ujján. Erre azt ismételte el, hogy nem tudja, hogy került oda, de ő nem bántotta M. Zoltánt, és soha nem ölt meg senkit.

A genetikus szakértő a lefoglalt autóban talált nyomokat elemezte – Fotó: Laczó Balázs / Telex
A genetikus szakértő a lefoglalt autóban talált nyomokat elemezte – Fotó: Laczó Balázs / Telex

Arra először nem tudott felelni, hogy vajon M. Zoltán DNS-profilja hogy került a sebességváltóra vagy a kormányra. Végül azt a magyarázatot adta – és ezt most közölte eddig először –, hogy

„reggel kezet fogtak egymással, mint úriemberek”.

A szakértő egyébként teljes mértékben nem zárta ki – mint hogy teljes bizonyossággal kizárni mást sem tud –, hogy kézfogással átadható ilyen mennyiségben is anyagmaradvány. Valószínűsíthető azonban, hogy ehhez hosszabban tartó kontaktusra van szükség – jelentette ki.

É. Imre első vallomása még úgy hangzott, hogy nem is találkoztak aznap M. Zoltánnal, ez többször módosult később.

Tavaly májusban egy másik tanú arról beszélt, É. Imre 2011-ben pisztolyt fogott rá, miután úgy volt, hogy rendezi a szobafestőként dolgozó férfi tartozását. Ehelyett kivitte az ikrényi telekre, szembefordult vele, és egy pisztolyt, egy kis maroklőfegyvert fogott rá. Ő pedig két órán keresztül futva menekült – vallotta a Győri Törvényszéken a tanú.

Úgy tudjuk, a bizonyítási eljárás a vége felé közeleg, tavasszal elhangozhatnak a perbeszédek.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!