Csák János óriási javulást lát a modellváltáson átesett egyetemeknél

2023. január 22. – 09:41

Másolás

Vágólapra másolva

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter arról beszélt a Kossuth rádió vasárnapi műsorában, hogy óriási javulást lát az alapítványi fenntartásban működő egyetemeknél. A miniszter a publikációk, a hazai és külföldi hallgatók számában és a nemzetközi rangsorokban elért helyezésekben látja az előrelépést, szerinte mindhárom területen „gyors és előremutató eredmények születtek”. Lehet, hogy erre az óriási javulásra alapozva mondta azt Navracsics Tibor uniós források felhasználásáért felelős miniszter nemrég, hogy egyre több érv szól az ELTE, a BME, a Képzőművészeti Egyetem vagy a Zeneakadémia modellváltása mellett.

Az elmúlt években huszonegy felsőoktatási intézmény esett át modellváltáson, köztük van például a Corvinus, a Soproni Egyetem, a Debreceni Egyetem, a MOME és a Semmelweis. Az egyetemeket irányító alapítványok kuratóriumait kormánytagokkal, fideszes politikusokkal és kormányközeli üzletemberekkel pakolták tele.

Ez nem tetszik az Európai Bizottságnak, ezért döntött úgy a testület, hogy kizárja a modellváltó egyetemeket az Erasmus+ és a Horizont programokból, ami hatalmas érvágás lenne a hazai felsőoktatásnak mind a hallgatókra, mind az oktatókra nézve. Navracsics Tibor a legjobb példája annak, hogy mivel van baja az EU-nak: a miniszter úgy tárgyal a bizottsággal, hogy közben a veszprémi Pannon Egyetem alapítványi kuratóriumának elnöke.

Sok egyetem már most bejelentette, hogy készek saját zsebből finanszírozni ezeket a programokat, ha nem lesz megállapodás az ügyben. A kormánynak legkésőbb májusig kell egyezségre jutnia az Európai Bizottsággal. Csák János most azt mondta, hogy lesz megegyezés a kormány és az uniós testület között.

A Kossuth rádióban a kultúra mibenlétéről és szerepéről is beszélt Csák János. Szerinte a polgári kormány a kultúrát nem szűk értelemben veszi, tehát nem csak művészeti alkotásokat, festményeket vagy zenei előadásokat ért rajta, mert a kultúra maga az életmódunk, az észjárásunk. Azt is mondta: a magyar kultúrában az a lényeg, hogy elfogadjuk:

„nem az ember a végső ítélő, van nálunk nagyobb erő”.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!